Rajoy nezískal dôveru poslancov, čaká ho ďalšie hlasovanie

TA3 TASR
31.8.2016 23:15

Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy nezískal dnes v parlamente dostatočný počet hlasov na zostavenie novej vlády. Druhé hlasovanie sa uskutoční v piatok. Informovala o tom agentúra DPA.

Rajoya podporilo 170 poslancov 350-členného zákonodarného zboru. Na získanie dôvery potreboval 176 hlasov. Rajoyova Ľudová stranaa liberálna strana Ciudadanos podpísali v nedeľu dohodu o vytvorení vlády. S prisľúbenou podporou jedného poslanca Kanárskej koalície má Rajoy 170 hlasov.

V druhom kole, ktoré sa bude konať v piatok, postačuje na zvolenie jednoduchá väčšina, teda nadpolovičná väčšina odovzdaných hlasov. Ani tá však pri súčasnom rozložení síl v parlamente nie je vo výhľade. Španielskym stranám sa nedarí zostaviť vládu už osem mesiacov. Pri nových parlamentných voľbách získala PP 26. júna znova najviac hlasov, na väčšinu by však potrebovala najmenej dvoch koaličných partnerov.

Ak by Rajoy pri najnovšej snahe o vytvorenie vlády neuspel, musel by kráľ Filip VI. po uplynutí lehoty dvoch mesiacov rozpustiť parlament a vypísať nové voľby, ktoré by sa konali 25. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok