Odborník na starnutie prirovnal 145-ročného Indonézana k Yetimu

TASR
31.8.2016 15:22

Indonézan Mbah Gotho tvrdí, že má 145 rokov a je najstarším človekom na svete, ale jeho vyhlásenie spochybňuje odborník na starnutie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Odborník na starnutie prirovnal 145-ročného Indonézana k Yetimu
faktor.ba

Ide o výmysel?

Gotho, z okresu Sragen v indonézskej provincii Centrálna Jáva, tvrdí, že sa narodil v roku 1870 a má aj doklad totožnosti, ktorý to dokazuje.

Avšak Robert Young z celosvetového združenia Gerontologická výskumná skupina povedal, že Ghotov vek je "výmysel". "Patrí to do rovnakej kategórie ako Bigfoot, Yeti a Lochnesská príšera," povedal Young pre agentúru DPA. "Nie je to uveriteľné.

Prežil štyri manželky a štyri deti

Podľa slov Younga keď ľudia tvrdili, že majú nad 120 rokov, jeho výskum v 100 percentách prípadov ukázal, že to nie je pravda. A tiež sa ukázalo, že ľudia, ktorí uvádzali svoj vek 115 rokov alebo viac, nehovorili pravdu v 98 percentách prípadov.

Gotho poskytol vo svojom dome v malej dedinke rozhovor pre miestnu spravodajskú webovú stránku Detik.com a povedal v ňom, že prežil štyri manželky, štyri deti a súrodencov.

Dni trávi posedávaním a fajčením

"Som jediný, ktorý stále žije," uviedol Gotho pre web. Teraz trávi dni posedávaním a fajčením, čo je jeho obľúbená zábavka, ako sám dodal. Približne rok má už problémy s chôdzou a sluchom, ale stále dokáže zájsť do neďalekého obchodu a kúpiť si zápalky, povedal jeden z jeho vnukov, 50-ročný Suryanto.

Na otázku, v čom spočíva tajomstvo jeho dlhovekosti, Gotho odpovedal: "Buďte trpezliví a prijímajte veci také, aké sú. Nebuďte príliš ctižiadostiví."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok