Do Tekova by mohlo prísť 1200 nových pracovných miest

TA3 TASR
31.8.2016 11:33

Viac ako 1200 nových pracovných miest by mal v Žarnovici v budúcnosti ponúknuť nový moderný priemyselný areál určený primárne pre drevospracujúci priemysel, vybudovaný v areáli bývalej Preglejky. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Energy Edge ZC, s. r. o., predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Do Tekova by mohlo prísť 1200 nových pracovných miest
SITA/AP ilustračné

"Hlavné výrobné odvetvia budú predstavovať výrobu preglejky a dyhových dosiek, polotovarov a sendvičových panelov z preglejky," uvádza sa v materiáli. Pevné odpady z výroby budú spracované a použité ako palivo do tepelnej elektrárne na biomasu, z ktorej bude areál zásobovaný elektrickou a tepelnou energiou a tiež technologickou vodou z chladičov.

Areál plánuje spoločnosť budovať po etapách. V prvej etape pôjde o vybudovanie preglejkárne v bývalej výrobnej hale Prepex. V druhej etape sa plánuje vybudovanie výroby fúkaného drevovlákna ako izolantu pre sendvičové panely z preglejky a vybudovanie liniek pre spracovanie preglejky a panelov, rovnako aj výroba prvkov do sendvičových panelov. V tretej etape výstavby sa uvažuje o doplnení ďalšieho zariadenia pre náročnejšie spracovanie preglejky a panelov, ako aj s kompletizáciou závodu – doplnenie funkcií občianskej vybavenosti.

Ako sa ďalej uvádza v zámere, predpokladané investičné náklady na stavbu priemyselného areálu predstavujú 110 miliónov eur. Prevádzka by mala byť spustená po etapách, 1. etapa v januári 2017, 2. etapa v júni 2018 a 3. etapa v januári 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok