Samovraždy ovplyvňuje podnebie, zistili vedci vo veľkej štúdii

TA3 TASR
31.8.2016 09:48

Ročne dobrovoľne ukončí v Česku svoj život približne 1500 ľudí. Všeobecne prevládal názor, že ich počty ovplyvňujú okrem osobných problémov aj spoločenské javy ako hospodárska kríza či dlhoročná nezamestnanosť. Vedci prišli s prekvapujúcim zistením: na rast počtu samovrážd má väčší vplyv podnebie než ekonomická kríza. Napísal to český spravodajský portál Novinky.cz.

Samovraždy ovplyvňuje podnebie, zistili vedci vo veľkej štúdii
ČTK

Sledovali 29 krajín

Vedci vypracovali medzinárodnú štúdiu, pričom sledovali 29 krajín, uviedol spoluautor a riaditeľ Národného ústavu duševného zdravia, profesor Cyril Höschl. Podľa jeho slov štúdia vyvrátila predstavu, že samovraždy sú úzko prepojené s ekonomickou krízou a že kvôli nej samovrážd pribudlo.

Ukazuje sa, že podnebie je silnejším faktorom než ekonomické vplyvy, povedal profesor Höschl. "Naprieč štátmi zasiahnutými krízou sa ťahá pásmo od juhu na severovýchod - počet samovrážd je najvyšší v pobaltských krajinách a v Rusku. Zjednodušene povedané platí, že ak je v spoločnosti väčšia nezamestnanosť a zároveň väčšia zima, bude vyššia aj samovražednosť," vysvetlil profesor.

V Grécku vážne zasiahnutom krízou naopak samovražednosť stúpla iba málo oproti ďalším oblastiam. Podľa Höschla by mohli kritici argumentovať, že to možno pripísať náboženstvu, ale grécka spoločnosť je už dnes dosť sekularizovaná a nie je viac religiózna než na Slovensku, kde je samovražednosť oveľa vyššia.

Na život si siahlo viac mužov než žien

Počet ľudí, ktorí dobrovoľne odídu zo života, mal od druhej polovice 70. rokov 20. storočia klesajúcu tendenciu, informoval Český štatistický úrad. Najmenší počet samovrážd bol v rokoch 2006-2008, vtedy svoj život ukončilo v ČR samovraždou ročne 1400 a menej ľudí. V posledných šiestich rokoch bol počet samovrážd mierne vyšší. Povojnové maximum patrí roku 1970 s 2824 samovrahmi.

Sklon k samovražde mali vždy výrazne vyšší muži než ženy, uvádzajú štatistici. Celú druhú polovicu 20. storočia si na život siahlo minimálne dvakrát viac mužov než žien. Postupne sa prevaha v počte samovrážd mužov ešte zvýšila.

Podľa povier si ľudia berú život na Vianoce (viac si uvedomujú svoju osamelosť) alebo na jeseň (ponurá nálada). Je to však inak - december je mesiac s najmenším počtom samovrážd a maximálny počet je zaznamenávaný v jarných mesiacoch. Za posledných päť rokov to bol marec a apríl, napísal portál Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok