V Benátkach sa začína najstarší filmový festival, uctí si obete tragédie

TA3 ČTK
31.8.2016 06:53

V Benátkach začne 73. ročník najstaršieho filmového festivalu sveta. Na znak úcty k obetiam nedávneho zemetrasenia v strednom Taliansku zrušili usporiadatelia tradičný úvodný galavečer s pompéznou recepciou.

O Zlatého leva, hlavnú festivalovú cenu pre najlepší film, súťaží 20 snímok, vrátane dvoch dokumentov. V Benátkach sa tiež súťaží o režisérskeho Strieborného leva, Veľkú cenu poroty alebo Volpiho pohár pre najlepšieho herca a herečku.

Prestížnu prehliadku na ostrove Lido otvorí v historickom filmovom paláci projekcia americkej muzikálovej komédie La La Land o jazzovom pianistovi, ktorý sa zamiluje do začínajúcej herečky. Režisérom snímky, ktorý je zaradený do hlavnej súťaže, je Američan Damien Chazelle.

O víťazovi rozhodne osemčlenná porota na čele s anglickým režisérom Samom Mendesom, držiteľom Oscara za najlepšiu réžiu, ktorého získal v rámci filmového debutu Americká krása. Zlatého leva za celoživotné dielo si z mesta na lagúne tento rok odvezie francúzsky herec Jean-Paul Belmondo a poľský režisér Jerzy Skolimowski.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok