V talianskom Amatrice sa s obeťami zemetrasenia lúčili stovky smútiacich

TA3 TASR
30.8.2016 22:45

V odľahlom talianskom horskom mestečku Amatrice pochovali dnes desiatky obetí minulotýždňového zemetrasenia. Pohreb sa konal v druhý deň štátneho smútku presne týždeň po ničivom zemetrasení, ktoré pripravilo život 292 ľudí.

Na štátnom pohrebe sa zúčastnili prezident Sergio Mattarella a premiér Matteo Renzi, pričom predseda vlády sa ešte predtým stretol s ľuďmi, ktorí zemetrasenie prežili. Obrad sa na žiadosť pozostalých konal na pôde katolíckeho domova pre seniorov, na okraji centra tohto stredovekého mestečka, ktoré bolo zrovnané so zemou.

Pod veľkým prístreškom rozostavili 37 rakiev vrátane dvoch bielych pre deti. S obeťami sa v daždivom počasí lúčili stovky smútiacich. Na každej rakve bolo meno, číslo, kvety a krátky text. Omšu celebroval biskup Domenico Pompili, ktorý v príhovore kritizoval nedostatočné a chatrné stavebné štandardy v Taliansku. "Zemetrasenie nezabíjalo, ale práca, ktorú vykonal človek," povedal.

Na pohrebe v Amatrice bol aj rumunský premiér Dacian Ciološ. Všetkých 11 rumunských obetí katastrofy si však ich rodiny priali pochovať doma vo vlasti, potvrdilo rumunské veľvyslanectvo v Taliansku. V Amatrice nepochovali všetkých 242 obetí z Amatrice a susedného Accumoli, mnohí pozostalí si totiž želali súkromný obrad. Mnohé obete boli tiež turisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok