Vláda vo Vranove schválila plán na vytvorenie 2545 pracovných miest

TASR TA3
30.8.2016 18:31

Hlavnými témami výjazdového rokovania vlády, ktorá vo Vranove nad Topľou schválila akčný plán rozvoja okresu, boli podnikanie, tvorba pracovných miest, vzdelávanie, ale aj podpora cestovného ruchu.

Pracovné miesta do roku 2020

AP počíta do roku 2020 s vytvorením 2545 pracovných miest. „Zisťujeme, že tu je veľký podiel dlhodobo nezamestnaných ľudí, ktorí sa veľmi ťažko uplatňujú na trhu práce,“ uviedol na tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vranov nad Topľou trpí podľa jeho slov fenoménom, ktorý je viditeľný aj v iných častiach Slovenska. V regióne, kde je číselne pomerne vysoká miera nezamestnanosti, je zo strany nezamestnaných ľudí častá neochota prijať ponúkanú prácu. „Chceme veľmi jednoznačne odlíšiť medzi nezamestnanými tých, ktorí chcú pracovať, tých budeme podporovať, motivovať, aktivovať, od tých, ktorí sú v sociálnom systéme, len ho zneužívajú a na ponuku práce, ktorú dostávajú, nereagujú,“ dodal.

Z celkovej odhadovanej finančnej investície do roku 2020 vo výške minimálne 123 miliónov eur predpokladá AP krytie z verejných zdrojov v objeme 81 miliónov eur a 42 miliónov eur zo súkromných zdrojov. Celková výška regionálneho príspevku podľa zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov má predstavovať 4,9 milióna eur, z toho pre rok 2016 je vyčlenená suma 1,2 milióna eur.

Príspevok pre rôzne oblasti

Regionálny príspevok je rozdelený do viacerých oblastí. Prioritou je podnikanie a tvorba pracovných miest. Financie vo výške 400.000 eur budú poskytnuté na založenie odbytového združenia v meste, podnikateľský inkubátor a inovačné centrum by malo byť podporené sumou 500.000 eur.

V priemyselnom parku by sa podľa slov Fica mala vybudovať hala, v rámci ktorej by mali pôsobiť malé firmy bez toho, aby si museli budovať svoje vlastné výrobné kapacity. Na vysporiadanie pozemkov v spomínanom parku je vyčlenených 250.000 eur.

Na úrovni miest a obcí má AP v pláne vytvárať príležitosti pre dlhodobo nezamestnaných ľudí, ktorí nemajú kvalifikáciu. Vyčlenených je na to spolu 1,2 milióna eur. Patrí medzi ne zriadenie a prevádzkovanie ekofarmy v Hanušovciach nad Topľou, chov oviec, lesnícke práce a pod.

Vranov s najnižšími mzdami

Dôvodom zaradenia okresu Vranov nad Topľou medzi najmenej rozvinuté okresy je dlhodobo vysoká miera evidovanej nezamestnanosti. Jej priemerná výška sa počas obdobia rokov 2013 až 2015 pohybovala medzi 23,3 a 17,8 %, kým za rovnaké obdobie sa priemerná miera nezamestnanosti v SR pohybovala medzi 13,5 a 10,6 %. V júni 2016 bolo v okrese Vranov nad Topľou 8540 uchádzačov o zamestnanie, z ktorých bolo disponibilných 7015, čo predstavuje mieru evidovanej nezamestnanosti na úrovni 18,2 %.

Ako uvádza schválený dokument, okres Vranov nad Topľou má najnižšie mzdy v rámci všetkých ôsmich krajov PSK. Tie predstavujú výraznú bariéru a slabú motiváciu zamestnania zvlášť pre dlhodobo nezamestnaných.

Akčný plán je podľa slov Fica kontrolovateľný. „Vyzval som predstaviteľov regiónu, aby využívali kontrolné mechanizmy v zákone a informovali okamžite o prípadoch neplnenia tohto akčného plánu alebo iných nedostatkoch,“ dodal. S cieľom prijatia akčných plánov na podporu okresov s vysokou mierou nezamestnanosti vláda navštívila v minulom týždni mestá Sabinov, Sobrance a Trebišov, v stredu pokračuje vo Svidníku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok