V Japonsku sa objavilo nové povolanie. Utierači sĺz

TA3 ČTK
30.8.2016 07:28

V Japonsku sa objavilo skutočne bizarné povolanie. Muži "s príjemným vzhľadom" sú platení za utieranie sĺz. Cieľom je stmeľovanie ľudí tým, že si navzájom ukážu svoju zraniteľnosť.

V Japonsku sa objavilo nové povolanie. Utierači sĺz
SITA/AP

Rozpačité okamihy

V konferenčnej sále kancelárskej budovy v Tokiu sedí asi desiatka ľudí. Muž obsluhujúci videotechniku ​​práve vsunul do prehrávača vybrané filmové skeče. Zo slabo ozvučených reproduktorov zaznie kvílivá hudba a na obrazovke sa začína odvíjať srdcervúci príbeh o hluchom mužovi a jeho dcére. Tá ochorela na desivú chorobu a rýchlo ju previezli do nemocnice.

ikemeso-danshi-crying-man-delivery-service-1_0a000002-42f5-0c02.jpg

Hluchý muž nedokáže zriadencom vysvetliť, že je jej otec, a film končí záberom na zúfalo plačúceho muža, zatiaľ čo jeho dcéra umiera sama. A nemocničnú drámu ihneď strieda ďalší srdcervúci príbeh - tentoraz o smrteľne chorom psovi. V tej chvíli už sa z miestnosti tu a tam ozýva tlmené vzlykanie. Počas 15 minút všetci v miestnosti sledujú obrazovku a po lícach im tečú slzy. 

Muž, ktorý filmy pustil, teraz začína prechádzať po miestnosti a veľkou bavlnenou vreckovkou jemne otiera slané kvapky z tváre prítomných. Starostlivo zakaždým vreckovku otočí, aby na utretie použil suchý kúsok. "Keď som tieto pracovné semináre začal organizovať, dochádzalo občas k dosť rozpačitým okamihom," hovorí pekný muž s vreckovkou. Volá sa Rjúsei, vyzerá ako model, a svoju rolu utierača sĺz berie veľmi vážne. "Nebol som dostatočne vytrénovaný, nedokázal som sa dosť ľahko rozplakať, a to znamenalo, že aj moji diváci mali problém plakať. Ale teraz je to oveľa lepšie, plačem a ostatní sa pridajú."

Ukážte svoju zraniteľnosť

Jeho pracovné označenie v japončine znie "ikemeso danshi", teda "pohľadný plačúci chlapec". A zmyslom sedenie, ktoré prevádzkuje, je jediné - prinútiť ľudí plakať. "Japonci nie sú zvyknutí plakať pred ľuďmi. Ale akonáhle sa pred ostatnými rozplačete, zmení to celé prostredie, zvlášť v podniku," vysvetľuje pre stanicu BBC Rjúsei.

Základnou ideou je ukázať svoju zraniteľnosť. Keď to ostatní uvidia, predpokladá sa, že ich to stmelí dohromady a tým sa zlepší práca celého tímu. Väčšina prehrávaných filmov sa sústreďuje na domácich miláčikov alebo vzťah otca s dcérou, a zdá sa, že sú zamerané na ženy. Jediným mužom v miestnosti je šéf firmy, ktorý toto stretnutie zorganizoval. Spoločnosti si pritom môžu vybrať z celej škály pohľadných plačúcich chlapcov.

Objímanie bez sexuálneho podtextu

Jeden z nich je napríklad vyštudovaný zubár, ktorý to robí ako vedľajšie zamestnanie, zatiaľ čo medzi ostatnými sa nájde aj gymnasta, leštič topánok či šéf pohrebnej služby. Plačúce seansy, ktoré rozšírili ponuku japonských služieb zahŕňajúcich napríklad "objímanie bez sexuálneho podtextu" či priateľa / priateľku na prenájom, sú nápadom Hirokiho Teraia. Tento podnikateľ je odhodlaný prinútiť Japoncov, aby sa naučili vyjadriť svoje emócie. Všetko to začalo, keď mal 16 rokov. V škole nemal žiadnych kamarátov a obed si chodil zjesť osamote na záchod do plastovej kabínky. Bolo to pre neho ťažké. 

"A v tom čase som sa rozhodol, že by som chcel zistiť viac o skutočných emóciách ľudí. Na povrchu sa usmievajú, ale to nie je vždy to, čo skutočne cítia," povedal. Jeho prvým projektom boli rozvodové obrady pre ľudí, ktorých manželstvo sa rozpadlo. Vyvrcholením tejto ceremónie malo rozbitie snubného prsteňa kladivom - ale ľudia sa mu potom zverovali, že pre nich najväčšiu katarziu predstavoval plač. Preto sa Hiroki v roku 2013 rozhodol založiť svoje ďalšie podnikanie na plakanie a začal organizovať semináre otvorené všetkým záujemcom v Tokiu. "Ľudia tam chodili a spoločne plakali," povedal Hiroki. 

"A keď plakali, tak potom hovorili, že sa cítia naozaj dobre. Jediný problém bol s vnímaním plačúcich mužov, pretože ostatným pripadali ako slabosi či ufňukánci." Hirokiho riešenie?  Plačúce semináre, ktoré vedú krásavci. Chcel vniesť obraz plačúceho muža do väčšieho povedomia a zároveň mužov využil na to, aby pomohli ostatným sa rozplakať. Na otázku, prečo títo plačkovia a utierači sĺz v jednej osobe musia byť pekní, Hiroki len krčí ramenami."Myslím, že to je preto, že v skutočnom živote je to celkom inak. A práve to je na tom vzrušujúce," dodáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok