Zomrel herec Gene Wilder, preslávil sa najmä ako Willy Wonka

TASR ĆTK
29.8.2016 23:46

Americký herec Gene Wilder, ktorý sa preslávil hlavnými úlohami vo filmoch Willy Wonka a továreň na čokoládu či Mladý Frankenstein, zomrel vo veku 83 rokov. Oznámila to jeho rodina, uviedla agentúra Reuters.

Zomrel herec Gene Wilder, preslávil sa najmä ako Willy Wonka
SITA/AP

Podľa Wilderovho synovca herec skonal vo svojom dome v Stamforde v Connecticute. Príčinou smrti boli komplikácie spojené s Alzheimerovou chorobou. Gene Wilder sa narodil v Milwaukee ako Jerome Silberman do rodiny rusko-židovských emigrantov. Umelecké meno si zvolil kombináciou mien literárneho hrdinu a obľúbeného spisovateľa.

Vyštudoval herectvo a hereckú kariéru začínal na Broadwayi. Wilder na seba prvýkrát upozornil v Hollywoode drobnou úlohou vo filme Bonnie a Clyde z roku 1967. O rok neskôr nakrútil s priateľom a režisérom Melom Brooksom úspešnú snímku Producenti, za ktorú bol nominovaný na Oscara.

Spoluprácu s Melom Brooksom si zopakoval aj v ďalších filmoch, napríklad v roku 1974 v Ohnivých sedlách a v Mladom Frankensteinovi. V 80. rokoch vytvoril dvojicu s Richardom Pryorom. Úspech aj vo vtedajšom Československu slávila napríklad komédia Blázni vo väzení z roku 1980, kde si obaja zahrali pod režisérskym vedením Sidneyho Poitierom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok