Fico vyzdvihol vzťahy s Ruskom, pre prístup k zbraniam kritizoval Mayovú

TASR
29.8.2016 17:29

"Nebudem vnášať antipatiu do slovensko-ruských vzťahov. Odmietam vytvárať nového nepriateľa," povedal počas osláv 72. výročia SNP v Banskej Bystrici Robert Fico (Smer-SD). Premiér hovoril aj o znepokojení nad prístupom britskej premiérky Mayovej k použitiu jadrových zbraní.

Fico vyzdvihol vzťahy s Ruskom, pre prístup k zbraniam kritizoval Mayovú
SITA/Jakub Julény

Úloha Červenej armády

Účastníkov zhromaždenia upozornil, že sa opäť hľadá akýsi nepriateľ, niekto, na koho sa chce všetko hodiť. Zdôraznil fakt, že práve Červená armáda zohrala nepopierateľnú úlohu pri oslobodzovacích bojoch počas druhej svetovej vojny, na čo sa nesmie zabudnúť.

Ako premiér povedal, v jeho duši vyvoláva nepokoj šíriaca sa nenávisť, ktorá sa stáva oficiálnou doktrínou časti politických strán. Treba jej postaviť hrádzu. "Nenávisť je cesta do pekla. Ak nenávisť bude riadiť túto krajinu, tak pánboh ochraňuj Slovensko ako také," povedal predseda vlády.

fico_0a000002-5156-f7b0.jpg

Stretnutie s Mayovou

Rovnako Fica znepokojuje aj to, s akými ľahkými slovami pristupujú niektorí i zahraniční politici k mieru a k použitiu zbraní.

"Zamrazilo ma pri návšteve britskej premiérky na Slovensku, keď na otázku, či by bola pripravená použiť atómovú zbraň, bez akéhokoľvek zaváhania povedala, samozrejme, že by som bola pripravená použiť atómovú zbraň. Nikdy som nezažil druhú svetovú vojnu ani SNP, mne stačilo, keď som išiel po mŕtvych vojakov do Afganistanu, alebo keď som videl ťažko zranených vojakov v nemocnici. Zanechalo to obrovskú jazvu na mojom srdci. Ak niekto hovorí, že takto máme riešiť svoje politické problémy, robí veľmi, veľmi zle," zdôraznil Fico s tým, že dôsledky druhej svetovej vojny a odkaz pre súčasnosť si treba neustále pripomínať.

Podľa neho mier naberá najmä v súčasnosti opäť na význame, a preto navrhol: "Začnime sa tu v Banskej Bystrici stretávať nielen pri príležitosti osláv SNP, ale urobme z toho aj slávnosti mieru."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok