Atentát v Jemene si vyžiadal desiatky mŕtvych a mnoho zranených

TASR ČTK
29.8.2016 12:21

Najmenej 60 obetí si vyžiadal samovražedný útok na vojenský areál v Adene. S odvolaním na miestnych zdravotníkov to uviedla agentúra AFP. O šesťdesiatich obetiach hovorila aj agentúra Amaki, prostredníctvom ktorej sa k atentátu prihlásila radikálna organizácia Islamský štát.

Auto naložené trhavinami

Samovražedný atentátnik zaútočil vozidlom naloženým trhavinami na ľudí, ktorí sa zhromaždili pri náborovom a školiacom stredisku v areáli, ktorý v Adene patrí armáde vernej ústrednej jemenskej vláde. Podľa agentúry Reuters išlo o regrútov, ktorí čakali na výdaj raňajok. Podľa agentúry AP sa mali vydať do Saudskej Arábie, aby sa odtiaľ zapojili do boja proti šiitskym povstalcom na severe Jemenu.

Konflikt má tisíce obetí

Bilancia obetí sa podľa rôznych zdrojov značne líši. Kým agentúra AFP uvádza šesťdesiat mŕtvych, agentúra Reuters s odvolaním sa na organizáciu Lekári bez hraníc hovoria o 45 obetiach atentátu. Agentúra Amaki, ktorá je napojená na radikálov z IS, informovala o šesťdesiatich zabitých "počas mučeníckej operácie jedného z bojovníkov islamského štátu".

Informácie agentúry Amaki o počte obetí útokov IS sú ale často značne nadsadené. Zranenia pri útoku utrpelo podľa rôznych zdrojov 30 - 60 ľudí. V Jemene už dva roky trvá konflikt medzi šiitskymi povstalcami a sunnitskú vládou prezidenta. Vlani v marci sa do bojov zapojili Saudská Arábia a ďalšie arabské štáty, ktoré podporujú vládne sily hlavne leteckými údermi na povstalcov. Podľa rôznych zdrojov si už konflikt vyžiadal až 9000 obetí. Od tohtoročného apríla do júla sa v Kuvajte konali mierové rozhovory, ktoré nepriniesli ukončenie sporu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok