Suspendovaná Rousseffová pred senátom, svedomie má vraj čisté

TA3 ČTK
29.8.2016 09:09

Dočasne odvolaná brazílska prezidentka Dilma Rousseffová predniesla svoju obhajobu pred Senátom. Povedala, že nespáchala žiaden zločin a má čisté svedomie. Rousseffová je obvinená z manipulácie so štátnym rozpočtom. Senát o jej odvolaní definitívne rozhodne v utorok alebo v stredu.

"Viem, že ma budú súdiť, ale ja mám svedomie čisté. Nespáchala som zločin," povedala Rousseffová podľa agentúry AP s tým, že vždy dodržiavala ústavu a robila pre svoju krajinu len to najlepšie. "Nemôžem si pomôcť, ale cítim horkosť nespravodlivosti," dodala na adresu svojich žalobcov počas zhruba 30-minútovej obhajoby.

Rousseffovú sprevádzali exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, známy ľavicový spevák Chico Buarque a skupina bývalých ministrov. Niekoľko stoviek stúpencov prezidentky ju prišlo podporiť na demonštráciu pred brazílskym parlamentom.

Senát dočasne zbavil Rousseffovú funkcie už v máji. Političku podozrievajú z porušenia rozpočtových pravidiel s cieľom zakryť deficit verejných financií. V prípade, že Senát v najbližších dňoch prezidentku trojpätinovou väčšinou definitívne odvolá, jej mandát dokončí úradujúci prezident Michel Temer. Väčšina senátorov podporuje definitívne odvolanie Rousseffovej, napísala agentúra AFP.

Rousseffová v marci tohto roka čelila stotisícovým demonštráciám, ktoré požadovali jej odchod aj pre údajnú účasť v korupčnej afére okolo štátnej energetickej spoločnosti Petrobras. Opozícia tvrdí, že časť úplatkov slúžila k financovaniu jej predvolebnej kampane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok