Je misia na Mars reálna? Vedci si vyskúšali simulovaný pobyt na červenej planéte

TA3 ČTK
29.8.2016 07:53

Na Havajských ostrovoch sa skončil druhý najdlhší simulovaný pobyt na Marse. Šesť vedcov rok skúmalo v izolovanej stanici na najvyššej havajskej hore Mauna Loa podmienky výpravy na červenú planétu. Informovala o tom agentúra AP

Dlhodobá izolácia

"Môj osobný dojem je ten, že misia na Mars je v blízkej budúcnosti reálna. Myslím, že technologické aj psychologické prekážky sa dajú prekonať," uviedol jeden z členov tímu Francúz Cyprien Verseux. Cieľom tejto misie bolo skúmať najmä pobyt ľudí v dlhodobej izolácii.

Tri ženy a traja muži boli uzavretí vo vedeckej stanici s priemerom 11 metrov a výške šesť metrov, z ktorej mohli von do skalnatej pustatiny Vulkánovej hory vychádzať vždy len na krátku dobu a iba v skafandroch. Vnútri stanice mali k dispozícii každý svoju malinkú izbu s posteľou a pracovným stolom a mali len obmedzený internetový kontakt s rodinou a priateľmi. Po celý rok tiež jedli len rozpustné potraviny.



Projekt odštartovali v roku 2012

Medzinárodnú skupinu tvorili fyzička, astrobiológ, geologička, astrofyzička, letecký inžinier a architekt. Išlo o štvrtú a doteraz najdlhšiu spoločnú misiu Havajskej univerzity a amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír. Projekt Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) začal v roku 2012 a misie sa postupne predlžovali.

Momentálne sa chystajú dve ďalšie osemmesačné misie pre roky 2017 a 2018. Na ich účastníkov je vypísaný konkurz, do ktorého sa dá prihlásiť do 5. septembra. Doteraz najdlhšia simuláciou podmienok pobytu na Marse bol v rokoch 2010 a 2011 experiment Mars-500.

Psychologický experiment

Traja Rusi, Číňan, Talian a Francúz opustili svoje dobrovoľné zajatie v špeciálnom module vo vedeckom ústave v Koroljove neďaleko Moskvy až po 520 dňoch.

Aj ruský experiment bol podobne ako ten havajský skôr psychologický než technický, teda cieľom bolo najmä overiť možnosť spolužitia ľudí rôznych kultúr a pováh v podmienkach dlhej izolácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok