Slováci si pripomenuli SNP, oslavy sa tradične konali v Banskej Bystrici

TA3 SITA TASR
29.8.2016 07:35

Pred 72 rokmi sa postavil domáci slovenský odboj proti fašistickým okupantom. Vstup nemeckého Wehrmachtu na územie Slovenského štátu odštartoval ozbrojený odpor voči Nemcom. Protifašistické a protinacistické nálady boli v spoločnosti dlhodobo. Vyvrcholili práve Slovenským národným povstaním.

SNP a dnešné prejavy fašizmu

V Banskej Bystrici sa centrálne oslavy 72. výročia Slovenského národného povstania začali slávnostným položením vencov k pomníku obetiam fašizmu v areáli Múzea SNP. Medzi hosťami okrem slovenských najvyšších ústavných činiteľov nechýbali zástupcovia viac ako 30-tich veľvyslanectiev a priami účastníci odboja.

Prezident Andrej Kiska vo svojom príhovore ocenil odhodlanie všetkých, ktorí sa zúčastnili povstaleckých bojov a nevzdali sa ani po potlačení povstania. Pripomenul, že si už ani nevieme predstaviť utrpenie, ktoré museli prežiť.

Nemôžeme a nesmieme mať na jednej strane štátny sviatok povstania proti fašizmu a zároveň štátnu toleranciu, benevolenciu k akýmkoľvek prejavom fašizmu, zdôraznil prezident. Ako Kiska ďalej v príhovore upozornil, nemôžeme ľahostajne prehliadať názory, že 29. august 1944 bol čiernym dňom slovenských dejín.

Znalosť dejín je základom

Vojenské vystúpenie slovenského národa proti nehumánnemu nacistickému útlaku, ktoré podporili aj bojovníci mnohých európskych národov, bolo, je a navždy ostane veľkou pýchou Slovákov. Uviedol v Banskej Bystrici vo svojom príhovore predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Podľa neho je "nemorálne a nanajvýš ohavné, ak sa ktokoľvek opovažuje akýmkoľvek spôsobom siahať na pamiatku účastníkov SNP". Podobne ako ostatní rečníci aj on vzdal úctu hrdinom tej doby.

Ako v príhovore pripomenul, "samotný fakt, že Slovensko predsedá Európe v tak zložitej chvíli, je najlepším dôkazom, akú dôležitú úlohu v Európe zohráva". Podľa neho znalosť dejín našej vlastnej krajiny je tým základom, na ktorom by sme mali stavať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok