V Kolumbii vládne pokoj zbraní, o osude dohody rozhodne referendum

TA3 ČTK
29.8.2016 00:31

Povstalecká skupina Revolučné ozbrojené sily Kolumbie FARC začala uplatňovať časovo neobmedzené prímerie. Ide o ďalší krok potom, ako predstavitelia FARC a kolumbijskej vlády dosiahli dohodu o ukončení 50 rokov trvajúcej gerilovej vojny.

Konflikt si vyžiadal milióny obetí

"Nariadil som všetkým našim jednotkám a všetkým našim dôstojníkom, aby sa od polnoci zdržali akýchkoľvek násilných činov voči kolumbijskému štátu," povedal pred novinármi v Havane hlavný veliteľ FARC Timoleon Jimenéz, nazývaný Timošenko. Uviedla to agentúra AFP.

Dohoda ukončuje konflikt, v ktorom od roku 1964 zahynulo 260 000 ľudí a sedem milión pred ním utieklo. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos už dávnejšie nariadil zastavenie akcií proti FARC.

"Počuli sme prezidentský príkaz armáde a rovnaký príkaz vydávame aj my našim jednotkám," komentoval Jimenéz podľa agentúry AFP.

Dohoda môže zaistiť beztrestnosť

Dohoda, ktorú uzatvorili na Kube, stanoví, že sa povstalci vzdajú ozbrojeného boja a zapoja sa do legálneho politického procesu. Časti kolumbijskej spoločnosti však prekáža, že vodcovia povstalcov si môžu prostredníctvom zmluvy zaistiť beztrestnosť aj napriek tomu, že boli zapojení do zabíjania vojakov aj civilistov.

Radikálne lavicové hnutie FARC, ktoré má v súčasnoti zhruba 7 000 členov, založil v roku 1964 Manuel Marulanda, nazývaný Tirofijo (Presná rana). Hnutie viedol až do svojej smrti v marci 2008. V tom čase malo FARC asi 16 000 členov a ovládlo skoro tretinu Kolumbie, hlavne juh krajiny. Financie získavalo z obchodu s drogami a pomocou únosov a vydierania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok