Poľsko podporilo francúzsko-nemecký návrh na bezpečnostnú radu EÚ

TA3 TASR
28.8.2016 19:13

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski podporil francúzsko-nemecký návrh na vytvorenie európskej bezpečnostnej rady. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

S myšlienkou bezpečnostnej rady, ktorá by riešila vnútorné aj vonkajšie bezpečnostné a obranné záležitosti Európskej únie, prišli v júni nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier a jeho francúzsky kolega Jean-Marc Ayrault. Waszczykowski podporil ich návrh v spoločnom vyhlásení vydanom na stretnutí so Steinmeierom a Ayraultom na zámku Ettersburg, neďaleko nemeckého Weimaru. Ministri sa tam stretli pri príležitosti 25. výročia vzniku tzv. Weimarského trojuholníka, ktorý je významným fórom pre poľsko-nemecko-francúzsky dialóg.

Vyzvali tiež na "flexibilnejšiu Európsku úniu", ktorá by odrážala rôzne ambície pre širšiu integráciu v rámci 28-členného bloku. Británia, ktorá sa v referende vyslovila za svoj odchod z EÚ, bola už dlho proti ďalšej integrácii členských krajín.

Podľa poľskej tlačovej agentúry PAP v pondelok Waszczykowski navštívi Budapešť, kde sa zúčastní na debate maďarských veľvyslancov a spoločne s partnermi z Maďarska, Česka a Slovenska sa zapojí do panelovej diskusie Vyšehradskej štvorky. "Stretnutie v Budapešti poskytne ministrom V4 príležitosť na diskusiu o budúcnosti EÚ a súčasnej politickej situácii," citovala PAP šéfa tlačového odboru poľského ministerstva zahraničných vecí Rafala Sobczaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok