Turecko ostreľuje Kurdov v Sýrii, zomierajú aj civilisti

TA3 ČTK
28.8.2016 12:51

Turecké vládne sily bombardovali severné oblasti Sýrie. Pri dvoch útokoch zahynulo najmenej 35 civilistov, uviedli opoziční aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva. Turecká armáda neskôr informovala o zabití 25 kurdských radikálov.

Nálety i delostrelecká paľba

Nálety a delostreleckú paľbu potvrdili aj turecké bezpečnostné zdroje, ktoré citovala agentúra Reuters. Terčom útokov boli pozície kurdských milícií. Oblasti, kde turecké sily uskutočnili nálety, majú pod kontrolou milície napojené na Kurdmi podporovanú koalíciu Demokratických síl Sýrie. Tá má okrem iného aj podporu Spojených štátov. Sýrska organizácia pre ľudské práva sleduje dianie v krajine z Veľkej Británie prostredníctvom siete informátorov priamo v teréne.

Kurdskí radikáli boli podľa armády zabití v oblasti okolo mesta Džarábulus, ktoré leží na hraniciach s Tureckom. Armáda tvrdí, že robí všetko pre to, aby sa vyhla obetiam z radov civilistov.

Turci sa obávajú postupu Kurdov

Turecká ofenzíva v sýrskom pohraničí trvá už piaty deň. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že sa vládne sily zameriavajú na bojovníkov samozvaného Islamského štátu a na kurdské milície YPG. Turci sa obávajú postupu Kurdov, ktorí v posledných týždňoch zaznamenalui úspech v boji proti radikálom z Islamského štátu.

Turecké sily sa snažia, aby sa kurdské jednotky stiahli východne od rieky Eufrat. Ankara si neželá, aby Kurdi zabrali územia, ktoré sa uvolnia po islamistoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok