Vyrazte do múzeí a pomôžte, vyzýva ľudí k solidárnosti taliansky minister

TA3 ČTK TASR
28.8.2016 12:05

Talianske štátne múzeá darujú svoje zárobky na pomoc a rekonštrukciu oblastí postihnutých stredajším zemetrasením. Informujú o tom tamojšie médiá.

Otrasy o sile 6,2 stupňa najviac zasiahli tri stredoveké mestá v strednom Taliansku. Zničené boli nielen súkromné ​​domy, ale aj kostoly či iné starobylé stavby. Hlavnou myšlienkou akcie je použiť umenie pre umenie, teda využiť bohaté talianske umelecké dedičstvo na to, aby sa mohlo pomôcť s obnovou iných umeleckých objektov a budov, ktoré sa stali obeťou otrasov.

Taliansky minister kultúry Dario Franceschini vyzval Talianov, aby na znak solidarity s ľuďmi postihnutými zemetrasením vyrazili do múzeí. Na twitteri sa tieto výzvy šíria pod hashtagom #museums4italy.

Ničivé zemetrasenie si podľa poslednej bilancie vyžiadalo 291 obetí, ďalšie stovky ľudí utrpeli zranenia. Epicentrum bolo neďaleko správnej oblasti L'Aquila, kde v roku 2009 pri podobne silnom zemetrasení zahynulo viac ako 300 ľudí. Prvé otrasy pôdy o sile zhruba šiestich stupňov prekvapili obyvateľov v spánku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok