Nemecko očakáva menej migrantov, integrovať by sa mala väčšina

TA3 ČTK
28.8.2016 08:17

Nemecké úrady očakávajú, že do krajiny tento rok príde nanajvýš 300.000 migrantov, čo je necelá tretina minuloročného počtu. Uviedol to šéf spolkového úradu pre migráciu v dnešnom vydaní denníka Bild.

Rozdielne údaje o počte utečencov

Vlani podľa neho prišlo do krajiny menej ako milión utečencov a ekonomických utečencov. Nemecké médiá pritom zvyčajne udávajú počet 1,1 milióna.

"Tento rok sa pripravujeme na 250.000 až 300.000 utečencov," povedal riaditeľ úradu Frank-Juergen Weise, podľa ktorého nehrozí prekročenie hornej hranice tohto rozsahu. Ak by predsa len prišlo viac utečencov a migrantov, dostane sa úrad pod tlak, pripustil Weise.

Nemeckí predstavitelia vrátane kancelárky Angely Merkelovej čelia tlaku verejnosti na obmedzenie počtu migrantov v krajine, ktorá je najčastejším cieľom ľudí smerujúcich do Európy najmä cez Stredomorie či Balkán. Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel v tejto súvislosti skritizoval Merkelovú, že podcenila migračnú vlnu a náročnosť integrácie rekordného množstva cudzincov prichádzajúcich do Nemecka.

Weise: Integrácia migrantov bude náročná

"Vždy som hovoril, že je nemysliteľné, aby Nemecko každý rok prijímalo milión ľudí," povedal Gabriel v sobotňajšom výňatku z chystaného rozhovoru s televíziou ZDF. Rok pred parlamentnými voľbami sa predseda sociálnych demokratov, ktorí tvoria s kresťanskými demokratmi Merkelovej veľkú koalíciu, pustil do kritiky kancelárky z podobných pozícií ako silnejúca protiimigračná Alternatíva pre Nemecko. Gabriel tiež vyhlásil, že Merkelová síce stále opakuje, že Nemecko situáciu zvládne, avšak zatiaľ miesto slov žiadne činy neponúkla.

Podľa nemeckých úradov v súčasnosti prichádza do krajiny okolo 16.000 imigrantov mesačne, zatiaľ čo v dobe vrcholiaceho prílivu vlani v novembri to bolo cez 200.000.

Weise priznal, že integrácia nových účastníkov do pracovného trhu bude veľmi drahá a časovo náročná. Celých 70 percent imigrantov, ktorí v posledných rokoch prišli do krajiny, je podľa neho schopných práce a budú poberať sociálne dávky počas doby, čo si budú hľadať zamestnanie. Weise spochybnil všeobecne uvádzané dáta o minuloročnom počte migrantov a utečencov v Nemecku. "Presné čísla budeme mať skoro, ale je isté, že do Nemecka prišlo menej ako milión ľudí," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok