Aktivistka dala prasatám vodu, hrozí jej pobyt za mrežami

TA3 The Washington Post
27.8.2016 11:09

Anita Krajncová, členka kanadskej aktivistickej organizácie za práva zvierat, čelí obvineniam z priestupku výtržníctva za to, že poskytla ošípaným v prívese počas prevozu na jatky vodu.

Aktivistka dala prasatám vodu, hrozí jej pobyt za mrežami
Ilustračné foto: SITA/AP

Kontroverzné video

Ako informoval denník The Washington Post, za jej čin jej hrozí šesťmesačný pobyt za mrežami alebo pokuta vo výške do 5-tisíc dolárov. Obvinená aktivistka uviedla, že prasatá boli značne dehydrované vzhľadom na vysokú teplotu vo vnútri prívesu. Natočila aj video, ktoré zachytáva konverzáciu s vodičom nákladiaku.

Farmár, ktorému zvieratá patria, kontaktoval v nasledujúci deň po incidente políciu. Vypovedal, že sa obával najmä o bezpečnosť zvierat, pretože by podaná voda mohla byť kontaminovaná. Taktiež sa údajne obával o bezpečnosť samotných aktivistov, ktorí pri pokusoch vniknúť rukami do prívesu riskovali úraz. Polícia na základe vyšetrovania obvinila Krajncovú z priestupku vylievania neznámej tekutiny do prívesu.

Čin neľutuje

Súdny proces, ktorý začal v kanadskom Ontáriu pritiahol pozornosť ochrancov práv zvierat. Desiatky z nich pred budovou súdu demonštrovali nesúhlas s týmto procesom. V reakciách na internete však odzneli aj názory, že týmto správaním aktivisti ako Krajncová narušujú súkromné vlastníctvo.

Proces bude pokračovať 3. októbra, kde bude vypovedať aj obvinená. Tá zatiaľ povedala, že jej jediným zločinom bol súcit a urobila by to opäť.

V Európskej únii aktivisti taktiež protestujú proti dlhým transportom živých zvierat, napríklad z Maďarska do Turecka či z Lotyšska do Iraku. Vyšetrovanie organizácií za práva zvierat preukázalo neadekvátne podmienky, počas ktorých sú zvieratá prevážané. Komisárov Európskej únie, rovnako ako aj ministrov hospodárstva, preto vyzývajú na zastavenie takýchto praktík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok