Taliansko sa lúčilo s prvými obeťami zemetrasenia, vyhlásilo štátny smútok

TA3 TASR
27.8.2016 10:10

V Taliansku už pochovali prvé obete ničivého zemetrasenia. Veľký obrad, na ktorom na druhý svet odprevadili asi 50 zosnulých, navštívil aj prezident Sergio Mattarella a premiér Matteo Renzi. Stredajšie zemetrasenie, ktoré zasiahlo centrálnu oblasť krajiny, zrovnalo so zemou niekoľko obcí a doteraz si vyžiadalo najmenej 290 obetí.

Taliansko sa ponorilo do smútku

Posledná rozlúčka s 35 obeťami z mestečka Arquata del Tronto a susednej dediny Pescara del Tronto sa uskutočnila v komunitnej telocvični v meste Ascoli Piceno v regióne Marche. Omšu celebroval biskup Giovanni D'Ercole. Na pohrebe sa zúčastnili tiež prezident Sergio Mattarella a premiér Matteo Renzi, ktorí si dopoludnia prezreli úplne zničené mestečko Amatrice.

Biskup Giovanni D'Ercole sa prihovoril smútiacim pozostalým a povzbudil ich do nového začiatku a budovania nových domovov a komunít. "Spoločne nanovo postavíme naše domy a kostol. Spoločne, cez to všetko, obnovíme život v našich komunitách, začneme od našich zvykov a tradícii, z trosiek. Spoločne."

Vlajky sú spostené na pol žrde

V deň štátneho smútku sú podľa nariadenia vlády vlajky na všetkých verejných budovách spustené na pol žrde. Štátna televízia a rozhlas RAI nevysielajú dnes na znak solidarity reklamy. Úrad pre civilnú ochranu potvrdil, že dotrasy po zemetrasení pokračujú do dnes.

Zem sa od stredy v strednom Taliansku zachvela viac než 1300-krát. Iba od polnoci v noci nadnes zaznamenali úrady 92 záchvevov pôdy, ktoré však nespôsobili väčšie škody.

Počet obetí stredajšieho zemetrasenia s magnitúdou 6,2 v horskej oblasti regiónov Umbria, Lazio a Marche v strednom Taliansku asi 150 kilometrov severovýchodne od Ríma stúpol na 290. V úplne zničenom Amatrice zomrelo 230 ľudí, v Accumoli 11 a 49 v meste Arquato del Tronto a dedinke Pescara del Tronto. Zranenia utrpelo 387 ľudí. O svoj domov a strechu nad hlavou prišlo 2500 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok