Maďarsko sa obáva prílivu migrantov, plánuje postaviť ďalší plot

TA3 TASR
26.8.2016 12:48

Maďarsko plánuje na svojich južných hraniciach so Srbskom vybudovať druhú bariéru, ktorá by v prípade zmeny tureckej migračnej politiky mala zamedziť novému masovému prílevu utečencov. Oznámil to maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého citovala agentúra Reuters.

Maďarsko vlani v septembri dokončilo na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom plot, ktorého výstavba trvala len zhruba dva mesiace.

Existujúcu pohraničnú bariéru preventívne posilní ešte druhá, mohutnejšia línia oplotenia. Podľa Orbána by mala pomôcť zastaviť potenciálny prílev státisícov utečencov, ak by Ankara prestala dodržiavať platnú dohodu, v rámci ktorej EÚ vracia nelegálnych migrantov späť do Turecka.

"Prebiehajú technické plánovacie práce na postavenie mohutnejšieho obranného systému vedľa existujúcej obrannej línie," vyjadril sa Orbán pre maďarský verejnoprávny rozhlas.

Protimigračná bariéra stojí už aj na maďarsko-chorvátskych hraniciach a Budapešť avizovala plány aj na výstavbu plota na hraniciach s Rumunskom. Drôtené zábrany sú rozmiestnené i v okolí maďarsko-slovinského hraničného priechodu Tornyiszentmiklós-Pince.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok