Počet obetí zemetrasenia sa zvýšil, Taliansko vyhlásilo štátny smútok

TA3 ČTK
26.8.2016 09:08

Počet obetí zemetrasenia v strednom Taliansku sa zvýšil na 281, oznámil úrad civilnej ochrany. Takmer 400 zranených je v nemocniciach, uviedla agentúra Reuters. Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil na sobotu deň štátneho smútku.

V oblasti dochádza aj naďalej k následným otrasom, od zemetrasenia zo skorého rána ich bolo už vyše 900, 57 len od polnoci. Jeden z otrasov bol veľmi intenzívny o sile 4,7 až 4,8 stupňa a spôsobil ďalšie škody už teraz ťažko poškodeným budovám v meste Amatrice.

Došlo k nemu tesne pred pol siedmou ráno. Niektoré z iných následných otrasov mali intenzitu aj 5,1 stupňa.

Epicentrum zemetrasenia bolo neďaleko regiónu Aquila, kde v roku 2009 pri podobne silnom zemetrasení zomrelo vyše 300 osôb. Prvé otrasy pôdy o sile zhruba šiestich stupňov prekvapili v stredu obyvateľov v spánku, potom nasledovalo vyše 200 ďalších záchvevov, z ktorých ale len jeden prekročil intenzitu piatich stupňov. Plný rozsah skazy sa záchranárom odkryl po východe slnka.

Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil na sobotu deň štátneho smútku za obete zemetrasenia. Vlajky budú na všetkých talianskych úradných budovách stiahnuté na pol žrde; na mnohých miestach to tak však je už teraz. Prezident Sergio Mattarello sa v sobotu v meste Ascoli Piceno zúčastní pohrebu asi 50-tich obetí zemetrasenia. Predtým navštívi zničené horské mestečko Amatrice, kde zahynulo asi 200 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok