Turecko je pre Úniu strategický partner, uviedol Lajčák v Ankare

SITA
26.8.2016 08:03

Turecko je strategický partner pre Európsku úniu a je veľa tém, o ktorých s ním treba hovoriť, uviedol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Počas návštevy Ankary sa v tejto súvislosti zhodol so svojimi tureckými partnermi, že mať spolu dialóg a hovoriť o veciach otvorene je podstatne lepšie než si posielať odkazy cez médiá.

Turecko je pre Úniu strategický partner, uviedol Lajčák v Ankare
TASR/Michal Svítok

Hovorili aj o puči

Ako informoval hovorca rezortu zahraničia Peter Stano, slovenský minister navštívil Turecko nielen ako šéf slovenského rezortu diplomacie ale aj ako predstaviteľ predsedníckej krajiny EÚ .

Po júlovom neúspešnom puči v Turecku ho Európska únia odsúdila a podporila legitímnu vládu a prezidenta. "Napriek tomu následne došlo k zhoršeniu vzájomnej atmosféry a dôvery medzi Úniou a Tureckom," konštatoval Lajčák.

Minister preto hovoril s tureckými partnermi čo sa vlastne udialo, kde je príčina nedorozumenia a hlavne čo treba urobiť aby sa vzájomná dôvera zvýšila, aby došlo k posunu v prístupových rokovaniach a v témach ako sú vízová liberalizácia, readmisná dohoda a migračná dohoda.

Vyjadril podporu prvý

Zároveň minister dodal, že jeho návšteva potvrdila "ako dôležité je stretávať sa, komunikovať, hovoriť priamo o veciach, na ktoré máme odlišné názory, pýtať sa a dostávať odpovede". Veľmi dôležitým priestorom pre takúto výmenu bude budúcotýždňová neformálna schôdzka ministrov zahraničných vecí EÚ v Bratislave. Na nej sa bude hovoriť o Turecku a zúčastniť by sa jej mal aj turecký partner.

Slovenský minister sa počas krátkeho pobytu v Ankare stretol s predsedom parlamentu Ismailom Kahramanom, položil kvety na pamiatku obetí prevratu v rozbombardovanom vestibule Veľkého národného zhromaždenia, rokoval s premiérom Binalim Yildirimom, ministrom zahraničnych vecí Mevlutom Čavušoglum a ministrom pre európske záležitosti Omerom Celikom.

Všetci tureckí partneri opakovane na rokovaniach aj verejne pred médiami vyzdvihli postoj Slovenska k neúspešnému pokusu o prevrat a poďakovali sa za solidaritu a podporu, ocenili najmä to, že minister Lajčák bol z európskych partnerov prvý, kto počas kritickej noci 15. júla volal svojim tureckým partnerom a ubezpečil ich o podpore SR a EÚ, informoval Stano.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok