Cyklistom v Česku povolia tri pivá, zákon prešiel Senátom

TASR
25.8.2016 16:47

Senát českého parlamentu schválil návrh Zdeňka Škromacha, aby cyklisti mohli mať pri jazde na cyklotrasách 0,8 promile alkoholu v krvi. To zodpovedá až trom pivám či trom pohárom vína. Zákon mieri do Snemovne.

Cyklistom v Česku povolia tri pivá, zákon prešiel Senátom
SITA/AP

Predloha má uzákoniť, že cyklisti by na cyklotrasách, v obciach a na cestách tretej triedy mohli mať až 0,8 promile alkoholu v krvi, ak pôjdu na bicykli sami. Ďalšou podmienkou je to, že alkohol nevylúči ich schopnosť riadiť bicykel. Pokutu za jazdu na bicykli pod vyšším vplyvom alkoholu novela zachováva - znižuje sa však zo súčasných 2500 až 20.000 korún na najviac 500 korún.

Senátor Zdeněk Škromach presvedčil 21 svojich kolegov, aby podporili jeho návrh povoľujúci cyklistom alkohol, hoci dopravní experti varujú, že opitý cyklista môže byť pre svoju nestabilitu nebezpečnejší než vodič auta.

Návrh podporila napríklad bývalá ministerka zdravotníctva Milada Emmerová, ktorá pri predchádzajúcej rozprave vyzdvihla pozitívny vplyv piva na utužovanie spoločenskej družnosti. Proti návrhu hlasovalo šesť prítomných senátorov, zdržalo sa 14 senátorov a 41 ich pri hlasovaní nebolo prítomných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok