Merkelová rokovala v Česku, demonštranti ju vítali piskotom

TA3 TASR
25.8.2016 20:09

Nemecká kancelárka Angela Merkelová bola na oficiálnej návšteve Česka, kde ju privítal premiér Bohuslav Sobotka. Neskôr sa stretla aj s prezidentom Milošom Zemanom. Témami rokovaní bola migračná kríza, budúcnosť Európskej únie, či vedecko-technická spolupráca.

Česko s kvótami nesúhlasí

Česká vláda je naďalej proti prerozdeľovaniu migrantov v rámci Európskej únie na základe kvót. "Nemôžeme súhlasiť so systémom, ktorý sa zakladá na záväzných kvótach pre prerozdeľovanie utečencov," vyhlásil v Prahe podľa tlačovej agentúry DPA český premiér Bohuslav Sobotka po rokovaniach s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Hostku z Berlína, ktorá pricestovala do českej metropoly z Estónska na osemhodinovú návštevu, privítali pred Úradom vlády ČR piskotom, skandovaním sloganu "Merkel muss weg" (Merkelová musí preč), ale aj vulgárnymi heslami. Nechýbali ani pokriky "Bohouše do koše" na adresu predsedu českej vlády, vyplýva z informácií internetových serverov Novinky.cz a iDNES.cz.

Zdôraznili podobné názory

Na spoločnej tlačovej konferencii oboch štátnikov český hostiteľ uviedol, že ČR a Nemecko majú na mnoho vecí zhodné názory, ale neplatí to o revízii azylovej politiky a zavedení kvót pre záväzné prijatie utečencov, ktoré Česko odmieta.

Odlišný názor na migračnú problematiku netajila ani hostka z Berlína, ktorá pripomenula, že po dohode EÚ-Turecko sa prílev utečencov zmiernil. Súčasne na margo odlišností v tejto otázke naznačila, že dialóg medzi oboma krajinami bude pokračovať.

Merkelová však zdôraznila podobné názory Prahy a Berlína na niektoré aspekty migračnej problematiky, napríklad ochranu vonkajších hraníc únie či boj proti príčinám exodu. Privítala, že ČR podporila operáciu NATO v Egejskom mori i dohodu s Tureckom, a vyjadrila sa, že operácie proti džihádistom zo skupiny Islamská štát budú v spolupráci s Tureckom pokračovať.

Chcú zlepšiť dopravné spojenie

Kým Sobotka konštatoval, že ľudia vnímajú riziká, ktoré môže predstavovať migrácia alebo nie úplne úspešná migrácia, Merkelová vyjadrila názor, že postoj Prahy je iný, pretože Česko leží v strednej Európe a nie je priamo zasiahnuté migračnou vlnou.

Nemecká kancelárka vyjadrila spokojnosť s vývojom bilaterálnych nemecko-českých vzťahov, ocenila rast českej ekonomiky a zmienila sa o dostavbe diaľnice D8 i vzájomnej spolupráci v oblasti vedy. Český premiér informoval, že spoločným cieľom oboch krajín je zlepšenie dopravného spojenia, predovšetkým rýchlodráha Praha-Drážďany-Berlín.

V reakcii na otázku o možnom zrušení sankcií uvalených na Ruskú federáciu Merkelová uviedla, že predpokladom pre to je uplatnenie obsahu minských mierových dohôd v praxi. Nemecká kancelárka zavítala popoludní do Českého inštitútu informatiky, kybernetiky a robotiky.

Merkelová na Pražskom hrade

Nemeckú spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú prijal podvečer na Pražskom hrade český prezident Miloš Zeman. Hostiteľ privítal hostku z Berlína v jej rodnej nemčine a anglicky ju vyzval, aby sa usmievala, Merkelová reagovala na slová Zemana česky. Jednou z ústredných tém rokovaní Zeman-Merkelová mala byť migračná kríza a medzinárodný terorizmus, druhou Európa po odchode Veľkej Británie z Európskej únie, uviedol hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček.

Podľa hovorcových slov pre internetový server iDNES.cz prezident venoval kancelárke nielen tradičnú kyticu, ale aj román Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka, a to nielen v českom origináli s ilustráciami Josefa Ladu, ale aj v preklade do nemčiny.

Po stretnutí oboch štátnikov medzi štyrmi očami sa k ním pridali aj členovia delegácií, na českej strane i vicepremiér, minister financií Andrej Babiš a šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Šéfka spolkovej vlády v Berlíne absolvovala osemhodinový nabitý program v Prahe, v rámci ktorého navštívila pred prijatím u prezidenta aj Strahovský kláštor, aby po večeri v Lichtenštajnskom paláci, pred ktorým ju očakávali kritici jej politiky, odcestovala do vlasti.

Podľa informácií Českého rozhlasu a internetového servera tíseň.tv došlo počas Merkelovej návštevy v Prahe k menšiemu incidentu, ktorý však neohrozil bezpečnosť kancelárky. Do jej kolóny sa pokúsil naraziť mercedesom istý muž, ktorému policajti museli najskôr pohroziť použitím strelnej zbrane, aby ho napokon zadržali. V jeho automobile údajne našli teleskopický obušok, slzotvorný plyn a putá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok