Fico sa stretol s Putinom. Obaja veria v zlepšenie ekonomických vzťahov

TA3 TASR ČTK
25.8.2016 23:13

Premiér Robert Fico v Kremli rokoval s Vladimirom Putinom. Predtým vo Francúzsku. obedoval s prezidentom Francoisom Hollandeom.

Pred Moskvou stretnutie vo Francúzsku

Predseda slovenskej vlády Robert Fico odcestoval do Francúzska na pracovný obed s lídrami európskych sociálnodemokratických strán, na ktorý ho pozval francúzsky prezident Francois Hollande. Stretnutie sa konalo na zámku Chateau de La Celle neďaleko Paríža. Hlavnými témami boli príprava septembrového neformálneho summitu lídrov Európskej únie a aktuálne európske otázky.

Slovenský premiér označil za hlavnú úlohu stretnutia koordináciu postupu, najmä pokiaľ ide o bratislavský summit. Robert Fico bude podľa vlastných slov presadzovať jasnú líniu: "Summit musí byť pozitívny, musí predovšetkým poskytnúť európskej verejnosti nielen diagnózu toho, kde sa nachádza Európska únia, ale aj čo všetko nové by sa malo urobiť," povedal. Okrem riešenia otázok bezpečnosti či migrácie musia lídri EÚ podľa neho ponúknuť nové formy komunikácie. "Ale ja sa domnievam, že by sme mali povedať aj viac, mali by sme povedať ľuďom v Európe, že Európska únia dokáže byť silnejším globálnym hráčom, ako to je doteraz," dodal premiér.

Projekt Nordstream môže uškodiť

Projekt Nordstream 2 by mohol Slovensku výrazne uškodiť, uviedol predseda slovenskej vlády Robert Fico. Práve plánovaný plynovod Nordstream 2, ktorý by mal viesť z Ruska do Nemecka cez Baltské more, bol hlavnou témou jeho bilaterálneho rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Premiér Robert Fico spresnil, že plynovod, ktorý vedie cez slovenské územie, má prepravnú kapacitu 100 miliárd kubických metrov zemného plynu ročne, ktorú v súčasnosti využívame na 60 percent. Vybudovanie nového plynovodu Nordstream by ohrozilo zisky z prepravy plynu cez slovenské územie, vysvetľuje premiér: "Ak by prestal cez Slovensko prúdiť ruský plyn na západ, prídeme ročne o 800 miliónov eur."

Putin: Máme šancu obnoviť výmenu tovarov

Ruský prezident Vladimir Putin povedal slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi, že verí v možnosť obnoviť predchádzajúcu úroveň obchodu medzi oboma krajinami, aj keď výmena tovaru teraz klesá. Tiež Fico nevidí dôvod, prečo by mal vzájomný obchod ďalej klesať, informovali ruské tlačové agentúry. Slovenský politik poukázal na "objektívne príčiny, objektívne faktory" terajšej situácie v hospodárskych vzťahoch, čím zjavne narážal na sankcie, ktoré EÚ uvalila na Rusko za anexiu ukrajinského Krymu a za jeho politiku voči Ukrajine.

"Bez ohľadu na to, že bohužiaľ ... už nie prvý rok registrujeme pokles výmeny tovaru, napriek tomu si myslím, že máme šancu túto výmenu tovaru obnoviť," vyhlásil Putin po večernom stretnutí s Ficom. Ruský prezident v súvislosti s touto skutočnosťou tiež poznamenal, že počíta so spoluprácou Slovenska v záujme zlepšenia "našich predovšetkým obchodno-ekonomických vzťahov s Európou". "Náš obchod klesol takmer o polovicu," dodal podľa agentúry RIA Novosti.

Fico však podľa ruských médií vyjadril nádej, že "existujúce dobré vzťahy Slovenska a Ruska umožnia vrátiť ekonomické i ďalšie vzťahy" na predchádzajúcu úroveň. Fico už v minulosti vyzýval na zrušenie sankcií, čo by uvítal napríklad aj maďarský premiér Viktor Orbán, ale aj ďalší predstavitelia krajín vo východnej časti EÚ vrátane českého prezidenta Miloša Zemana.

"Myslím, že musíme efektívnejšie využívať taký inštitút, akým je naša medzivládna komisia. Myslím si, že najbližšie naše stretnutie v rámci medzivládnej komisie bude začiatkom roka 2017," povedal podľa agentúry TASS slovenský premiér. Podotkol, že by s Putinom chcel prediskutovať niekoľko otázok, vrátane energetických projektov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok