Materiál za dvojnásobok ceny? Beblavý ukázal nákupy v zdravotníctve

TA3 SITA TASR
25.8.2016 12:39

Opozičný poslanec poukázal na nákup výstuží ciev používaných po infarkte, ktoré Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave v marci 2014 obstaral od firmy Meditrade pri cene 4 400 eur za jeden kus, kým Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v apríli 2015 od tej istej firmy za 2 200 eur za kus. Podľa Druckera ide o nedorozumenie, ktoré sa malo riešiť na stretnutí.

Zlatá baňa v zdravotníctve

Skutočnou zlatou baňou slovenského zdravotníctva je podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého obchod so špeciálnym zdravotníckym materiálom. Na tlačovej besede poukázal na nákup výstuží ciev používaných po infarkte, ktoré Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave v marci 2014 obstaral od firmy Meditrade pri cene 4 400 eur za jeden kus, pričom celková hodnota nákupu bola 1,54 mil. eur.

V apríli 2015 pritom tá istá firma podľa Beblavého dodala identický produkt Východoslovenskému ústavu srdcových a cievnych chorôb za 2 200 eur za kus, čo je o polovicu menej ako to bolo v prípade NÚSCH.

Úspešní sprostredkovatelia

V máji minulého roka rovnaký obchod s firmou Meditrade zrealizoval aj Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a to pri cene 3 630 eur za jeden kus. Vo všetkých troch prípadoch bola firma Meditrade podľa Beblavého jediným uchádzačom, a teda súťažila sama so sebou. "Oproti inému tendru v štátnej nemocnici tak štát preukázateľne prerobil 770 000 eur. Na jednej položke, v jednom tendri, v jednej nemocnici," tvrdí opozičný poslanec.

Špeciálny zdravotnícky materiál podľa Beblavého tvorí viac ako 40 % obstarávania slovenských nemocníc, pričom na tieto nákupy ide ročne 139 miliónov eur. Tri srdcovocievne ústavy na Slovensku pritom majú 56-percentný podiel obstarávaní v zdravotníctve. "Vo všetkých obstarávaniach týchto troch nemocníc je priemerný počet ponúk 1,1, teda z desiatich obstarávaní týchto nemocníc v deviatich dostanú len jednu ponuku na čokoľvek, čo kupujú a v desiatej dostanú dve," povedal Beblavý. Na obchodoch so špeciálnym zdravotníckym materiálom pritom podľa opozičného poslanca zarábajú nie priamo výrobcovia, ale sprostredkovateľské firmy. "Napríklad v tejto chvíli prebieha v NÚSCH ďalšia súťaž na spomínané intrakoronárne stenty za viac ako 6 miliónov eur a nie je dôvod si myslieť, že skončí inak ako predtým," tvrdí poslanec.

Dobrým príkladom zárobkov sprostredkovateľských firiem je podľa Beblavého firma Cardioservice, s. r. o., ktorá bola založená koncom augusta 2013 a dodáva primárne takýto materiál. "Už v roku 2014, teda v prvom plnom roku svojej existencie, dosiahla famózne výsledky. Oficiálni vlastníci do nej vložili 5 000 eur. Firma nakúpila tovar za 1 327 800 eur a obratom ho predala za 4 483 014 eur," upozornil. Spomedzi všetkých preskúmaných dodávateľov troch najväčších štátnych kardioústavov je podľa Beblavého Cardioservice práve firmou, ktorej za roky 2013 až 2015 v priemere najviac narástli zisky, tržby a pomery zisku k tržbám.

Inšpirovať sa v zahraničí

"Existujú bohaté zahraničné skúsenosti, ako zásadne znížiť výdavky na špeciálny zdravotnícky materiál a využiť usporené peniaze na lepšiu zdravotnú starostlivosť," upozornil Beblavý. Podľa neho je na Slovensku potrebné zaviesť základnú porovnateľnosť špeciálnych zdravotníckych materiálov, ktoré majú rovnaké špecifikácie, ale odlišných výrobcov a začať porovnávať ich ceny. Druhým krokom je podľa Beblavého kompletná cenová transparentnosť po vzore Veľkej Británie, aby bolo cenové porovnávanie jednotlivých nákupov verejne dostupné na internete. Nezaradený poslanec tiež žiada zaviesť centralizáciu nákupov špeciálneho zdravotníckeho materiálu, ako to ministerstvo zdravotníctva realizuje napríklad pri nákupe CT prístrojov.

Riešením je podľa Beblavého aj obmedzenie obchodovania s tzv. sprostredkovateľskými firmami, ktoré v konečnom dôsledku navyšujú finálne ceny. "Rokovanie so samotnými výrobcami môže výrazne skresať náklady na obstarávanie špeciálneho zdravotníckeho materiálu a obmedziť priestor pre korupciu," dodal Beblavý.

Národný ústav obvinenie odmieta

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb nikdy nenakupoval absorbovateľné stenty za 4400 eur za kus, teda predražene, ako to prezentoval nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý. Tento špeciálny zdravotnícky materiál sa pohyboval v maximálnej cene 2200 eur s DPH. Na tlačovej konferencii to povedal generálny riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly. Na túto sumu sa ústavu podarilo dostať po dodatočnej komunikácii s víťaznou firmou.

Takýmto nedorozumeniam v sumách sa chce Msolly v budúcnosti vyhnúť. Faktúry či dodacie listy by chcel zverejňovať, v tomto prípade to totiž neurobil. "Nikdy sme nenakupovali tento materiál drahšie ako ostatné srdcové ústavy," povedal Msolly.

Drucker: Rezort má záujem, aby boli nákupy efektívnejšie

Prečo Msolly tieto informácie nezverejnil, zaujímalo aj ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. "Už sme na túto tému mali dnes debatu," povedal minister. Zmluvu na absorbovateľné stenty má NÚSCH s firmou Meditrade, o zákazku sa mala uchádzať jediná. Pôsobí v nej príbuzná Iva Gašparoviča, ktorý je v NÚSCH členom predstavenstva. Msolly povedal, že dôležitá je podľa neho cena, ktorá nie je vyššia ako pri ostatných ústavoch. Priznal, že do obstarávania sa im často prihlási jeden uchádzač. "Nevieme s tým nič robiť," povedal Msolly.

Rezort zdravotníctva má záujem o to, aby boli nákupy v oblasti špeciálneho zdravotníckeho materiálu efektívnejšie, povedal Drucker. Nevylúčil centralizáciu nákupov i v tejto oblasti. Vníma, že do verejných obstarávaní sa často prihlási len jeden uchádzač. "Chceme urobiť opatrenia, ako tento záujem zvýšiť," doplnil Drucker. Ministrovi sa nepáči, že niektorí poslanci šíria dezinformácie, je za to, aby sa mnohé nedorozumenia riešili cez stretnutia. Na ŠZM sa podľa Druckera podarilo ušetriť už asi 30 percent. V budúcom roku by podľa neho mohla byť úspora i väčšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok