Čech zahynul počas túry, jeho partnerka žila mesiac v divočine

TA3 TASR ČTK
25.8.2016 11:12

Polícia na Novom Zélande sa snaží zistiť, prečo turistka z Českej republiky strávila takmer mesiac v novozélandskej divočine po tom, čo jej partner počas túry zomrel.

Čech zahynul počas túry, jeho partnerka žila mesiac v divočine
SITA/AP

Neobvyklý prípad

Ženu našli v stredu - žila v horskej chate strážcu prírodnej rezervácie na trase Routeburn Track, na novozélandskom Južnom ostrove. Polícia vo vyhlásení uviedla, že ide "o mimoriadne neobvyklý prípad". Ženu objavila v dobrom zdravotnom stave, ale pochopiteľne, rozrušenú.

Dvojica sa vydala na zimnú 32-kilometrovú túru po trase Routeburn Truck 24. júla a muž o štyri dni spadol zo strmého svahu, opísala prípad polícia. Žene sa podarilo k partnerovi dostať, ale on čoskoro nato podľahol zraneniam. Žena potom dorazila do chaty, kde odvtedy žila. Polícia podľa svojich slov začala pátranie v stredu, lebo až vtedy sa dozvedela, že dvojica je nezvestná.

Urobila vraj to najlepšie

Pár dlhú dobu nikto nehľadal. Český konzulát sa tento týždeň obrátil na políciu, po tom ako príbuzní v Česku začali byť znepokojení a kontaktovali známych na Novom Zélande Následne spustili pátraciu akciu, uviedla česká honorárna konzulka v Queenstowne.

Podľa českej konzulky sa žena zachovala správne, keď v chate zostala a v ceste nepokračovala. "Urobila to najlepšie, čo mohla urobiť, vzhľadom k svojmu psychickému a fyzickému stavu a vzhľadom na podmienky na trase," povedala. "Je to jedno z pravidiel, ak sa človek na ceste stratí, aby vyhľadal útočisko a čakal tam na záchranu," dodala.

Sneh a lavíny

Polícia a záchranári sa do oblasti znovu vrátia, ak im to počasie dovolí, a pokúsia sa nájsť telo turistu. Túry na Routeburn Track sú obľúbené medzi výletníkmi v lete, ale zimné túry sa odporúčajú iba veľmi skúseným turistom, keďže v oblasti často padajú lavíny.

Polícia uviedla, že český pár bol na cestu dobre vybavený a mal isté skúsenosti s výlety v novozélandskej buši, počas pochodu po trase Routeburn Track ale stratil orientáciu a zišiel z chodníka. Žena vypovedala, že po smrteľnom páde muža strávila tri dni vo voľnej prírode, než konečne našla chatu správcov parku. Na Novom Zélande panuje zima, posledný mesiac v oblasti husto snežilo, cesta bola pokrytá snehom a vyhlásili na nej aj riziko zosuvu lavín.

Zanechala odkaz

Chata správcov parku, ktorú Češka vyhľadala, je zhruba v polovici trasy a bola na zimu zavretá. V chate ale bola zásoba dreva na kúrenie aj trvanlivé potraviny, napísal denník The Guardian. Vďaka tomu tam žena dokázala tak dlho prežiť - od začiatku augusta až do tejto stredy. Potom ju aj vďaka znameniu, ktoré vytvorila v snehu, záchranári našli - napísala veľké písmeno H ako "help" (v angličtine "pomoc").

Niektorí sprievodcovia, ktorí túto v lete veľmi frekventovanú trasu poznajú, vyjadrili údiv nad tým, že Češku celý mesiac nikto neobjavil. Pripustili však, že je to možné vzhľadom na to, že cesta je na zimu oficiálne uzavretá. "Je veľmi zvláštne, že by po tejto ceste nikto neprešiel po celý čas, čo bola (Češka) v chate, ale nie je to vylúčené. Za istých podmienok môže byť ťažké sa na túto trasu vydať," citoval denník The Guardian Noela Saxona, ktorý v lete po trase sprevádza "priemerne zdatných" turistov. V lete trasu turisti podľa neho zdolajú za dva až štyri dni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok