Spod trosiek počuť len mačky. Takto vyzerá skaza po zemetrasení

ČTK
25.8.2016 10:19

Šesťdesiatdeväťročný Guido Bordo sa posadil so svojím bratom na lavičku v talianskej horskej dedine Illica, ktorá patrí medzi tie, ktoré zničilo silné zemetrasenie. Opakovane spína a roztvára ruky, a toto zmučené gesto vypovedá viac než slová o utrpení, ktorým prechádza.

Spod trosiek počuť len mačky. Takto vyzerá skaza po zemetrasení
SITA/AP

Nad hlavou im krúžili vrtuľníky

"Moja sestra a jej manžel sú pod troskami. Čakáme na kopáčov, ale nemôžu sa sem dostať," hovorí Bordo. "Vôbec ich nepočujem. Počuli sme len ich mačky. Ja som tu nebol, ale rozbehol som sa sem hneď, ako sa krajina začala triasť. Podarilo sa vytiahnuť sestrine deti, tie sú teraz v nemocnici," dodáva.

Bordo a jeho brat Domenico boli v hlúčiku asi 30 ľudí, ktorí sa usadili na poli na okraji Ilice. Ich sestra a jej manžel, ktorí sem prišli na dovolenku z Ríma, sú medzi piatimi nezvestnými - a zrejme mŕtvymi. Celková bilancia stúpa a tisíce ďalších ľudí sa ocitli bez strechy nad hlavou, keď uprostred noci bez varovania udrelo zemetrasenie.

Otrasy sa miestnym obyvateľom postarali o najstrašnejšie prebudenie, aké mohli zažiť. Celé hodiny potom čakali, až sa do dediny vo výške 800 metrov dostanú vojenskí záchranári. Nad hlavou im krúžili vrtuľníky, zatiaľ čo zriadenci zo sanitky chystali nosidlá a do trosiek sa krompáčom a lopatami opreli hasiči.

taliansko_0a000002-a700-6761.jpg

Zreteľné stopy skazy

Všade okolo sú zreteľné stopy skazy. Rozbité okná trčiace z hromád trosiek zrútených domov, závesné kvetináče, ktoré ako zázrakom zostali visieť na napoly zbúraných múroch, či farebná detská deka pútajúca pohľad v poničenom dome.

V niektorých prázdnych škrupinách toho, čo bývalo domovom miestnych obyvateľov, vytrvalo vyzváňajú telefóny. Hasiči vodia troskami psy vycvičené na pátranie po zasypaných osobách. Jeden z nich sa zastavil a označil miesto, do ktorého sa vzápätí zaborili nástroje záchranárov.

Ľudia zhromaždení okolo ale neplytvali nádejami. "Psy sú cvičené na hľadanie zasypaných ľudí," povedala bývalá hasičky Daniela Romanatová. "Jeden z nich teraz označil miesto, ale bez štekania. To znamená, že človek pod troskami je s najväčšou pravdepodobnosťou mŕtvy," vysvetlila.

zachranr_0a000002-a999-0b1d.jpg

V troskách hľadajú matrace

Zbúranískami sa preháňa vietor, ktorý víri prach. Na okraji dediny prešľapujú deti v zimných bundách a papučiach, do ktorých narýchlo vkĺzli v momente, keď sa krajina začala triasť.

Niektorí ľudia sa po zemetrasení odvážili ísť do trosiek, odkiaľ vytiahli matrace a vankúše, ktoré rozložili v záhradách. Zamestnanci civilnej ochrany rozdávajú sendviče a vodu.

Domenico, brat Guida Borda, zachmúrene sleduje, ako pokračujú záchranné práce. "Bývame celkom ďaleko, ale akonáhle sme sa o tom z televízie dozvedeli, ponáhľali sme sa sem. Hneď ako som zistil, že sa to stalo, znova a znova som volal sestre, ale nezdvihla to. Báli sme sa najhoršieho a mali sme pravdu. Nemyslím si, že by mala šancu prežiť. "

auto_0a000002-a9d3-7a77.jpg
Témy: Rím
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok