Taliansko vyhlásilo stav núdze, počet obetí stúpol na 250

TA3 ČTK
25.8.2016 23:00

Talianska vláda na večernom krízovom zasadnutí pre stredajšie zemetrasenie vyhlásila stav núdze. Zemetrasenia v strednom Taliansku už majú 250 obetí, oznámil úrad pre civilnú ochranu. Predchádzajúce správy hovorili o 159 mŕtvych. Informovali o tom svetové agentúry.

Rýchla pomoc bez byrokracie

Cieľom opatrenia je rýchlo a bez byrokratických prieťahov poskytnúť pomoc potrebným, v prvej fáze kabinet premiéra Mattea Renziho uvoľnil 50 miliónov eur. Renzi už v stredu sľúbil, že vláda nenechá nikoho bez pomoci a že vydá na pomoc postihnutým oblastiam 235 miliónov eur.

Rozsah škôd spôsobených zemetrasením zatiaľ nebol vyčíslený, zo zverejnených fotografií je ale očividné, že niektoré mestá a dediny boli ťažko poškodené. Príkladom je historické horské mestečko Amatrice, ktoré bolo prakticky celé zničené. Zemetrasenie si vyžiadalo najmenej 250 mŕtvych, z toho približne 200 pripadá práve na Amatrice.

Stovky osôb utrpeli zranenia, niektorí sú v kritickom stave. Epicentrum bolo neďaleko regiónu Aquila, kde v roku 2009 pri podobne silnom zemetrasení zomrelo vyše 300 osôb. Prvé otrasy pôdy o sile zhruba šiestich stupňov prekvapili obyvateľov v spánku, potom nasledovalo vyše 200 ďalších záchvevov, z ktorých ale len jeden prekročil intenzitu piatich stupňov.

taliansko_0a000002-4bb4-d1be.jpg

Takmer 300 pamiatok zničených

Plný rozsah skazy sa záchranárom odkryl po východe slnka. Následné otrasy v priebehu dopoludnia i popoludní vyvolali paniku. Otrasy pokračovali aj počas ďalšieho dňa. Jeden z nich o sile 4,7 stupňa mal epicentrum asi sedem kilometrov východne od mesta Norcia takisto v strednom Taliansku v provincii Perugia. Experti ho zaznamenali o 5:40 ráno.

Stredajšie zemetrasenie zničilo 293 historických pamiatok. Oznámil to taliansky minister kultúry Dario Franceschini, uviedla agentúra ANSA. Päťdesiat pamiatok bolo vážne poškodených, prípadne sa zrútilo, spresnil Franceschini. Dodal, že je pravdepodobné, že bilancia škôd sa zvýši vzhľadom k rozlohe oblasti, ktorú prírodná katastrofa postihla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok