Pri útoku na Americkú univerzitu v Kábule zahynulo 16 ľudí

TA3 TASR
25.8.2016 06:36

Pri útoku na Americkú univerzitu v Kábule zahynulo 16 ľudí, z toho osem študentov. S odvolaním sa na hovorcu ministerstva zdravotníctva Vahida Mažrúha o tom informovala agentúra AFP. Ďalších 53 ľudí bolo zranených, niektorí ťažko.

Pri útoku na Americkú univerzitu v Kábule zahynulo 16 ľudí
SITA/AP

Do triedy vleteli granáty

Útok ukončilo nadránom komando afganských špeciálnych jednotiek, ktorého členovia po niekoľko hodín trvajúcom zásahu útočníkov zneškodnili. Útok na americkú univerzitu v Kábule sa začal v stredu okolo 18.30 h miestneho času (16.00 h SELČ) mohutnou explóziou. Podľa policajných predstaviteľov išlo o nálož umiestnenú v aute.

Po výbuchu nasledovala streľba, keďže podozriví militanti si prerážali cestu do areálu, kde pôsobia zahraniční učitelia. Do jednej triedy ktosi hodil dva granáty a zranil niekoľko študentov. Žiaci sa v triede zabarikádovali.

Útok na budúcnosť Afganistanu

Neskôr sa približne deviatim študentom podarilo ujsť z areálu núdzovým východom. Elitné afganské jednotky obkľúčili areál obohnaný múrom a nakoniec sa im podarilo dostať na univerzitný pozemok. Občasnú streľbu bolo počuť celú noc, ešte aj pred svitaním, ale potom sa operácia skončila.

Bezpečnostné sily museli pri likvidácii militantov postupovať pomaly, pretože v čase útoku sa v areáli školy nachádzalo zhruba 700 študentov a zamestnancov univerzity.

Pentagón oznámil, že v areáli sa stále nachádzajú americkí vojenskí poradcovia a afganské bezpečnostné sily. K útoku došlo dva týždne po tom, čo dvoch zamestnancov univerzity - Američana a Austrálčana - uniesli z auta neznámi strelci. Miesto pobytu unesených je stále neznáme.

Americké ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo stredajší čin ako "útok na budúcnosť Afganistanu". Vládu v Kábule sa snaží už 15 rokov zvrhnúť militantné hnutie Taliban a civilistov zo zahraničia pokladá za legitímne ciele.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok