Turecká armáda prekročila hranice a udrela na Islamský štát

TA3 TASR
24.8.2016 10:53

Sýrski povstalci podporovaní Tureckom oznámili, že získali od extrémistickej skupiny Islamský štát späť kontrolu nad mestom Džarábulus. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Mesto Džarábulus bolo plne oslobodené od bánd teroristického Dáišu," uviedla v online vyhlásení aliancia umiernených islamistických skupín z Légie aš-Šám. Daíš je arabská skratka pre Islamský štát.

Hovorca sýrskej povstaleckej skupiny, ktorá sa na operácii podieľa, kapitán Abdalsalám Abdalrazzak povedal, že prehľadávajú mesto, kde pátrajú po militantoch Islamského štátu. Podľa jeho slov čelia len obmedzenému odporu militantov.

Opozičný aktivista Ahmad al-Chatíb povedal, že bojovníci IS sa po tureckom bombardovaní stiahli do mesta al-Báb južne od Džarábulusu a susedných dedín.

Televízia CNN Türk zverejnila zábery na mužov, ktorých označila za bojovníkov sýrskej opozície v centre Džarábulusu, ktoré vyzeralo byť opustené. Sýrska vláda ostro odsúdila vojenskú intervenciu Turecka v Sýrii a označila ju za hrubé porušenie sýrskej zvrchovanosti.

"Boj proti terorizmu nemožno viesť tak, že dôjde k vytlačeniu Islamského štátu a jeho nahradeniu inými teroristickými organizáciami priamo podporovanými Tureckom," citovala z vyhlásenia sýrskej vlády tlačová agentúra AP.

Operácia zameraná ma oslobodenie Džarábulusu sa začala nadránom miestneho času intenzívnou paľbou tureckého delostrelectva namierenou na mesto a jeho okolie. Na Džarábulus následne zaútočilo turecké vojenské letectvo a následne turecko-sýrsku hranicu prekročilo 20 tureckých tankov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok