Na južný Zemplín prídu milióny eur, podporia aj vinohradníctvo

TA3 TASR
24.8.2016 13:31

Vláda výjazdovým rokovaním v Trebišove ukončila svoju trojdňovú šnúru na východe Slovenska. Výjazdy kabinetu boli venované akčným plánom, ktorých cieľom je podpora okresov s vysokou mierou nezamestnanosti.

Vytvorenie 1540 pracovných miest

V okrese Trebišov by malo do roku 2020 pribudnúť 1540 nových pracovných miest. Vyplýva to z akčného plánu rozvoja tohto okresu, ktorý s cieľom znížiť vysokú nezamestnanosť na výjazdovom zasadnutí v Trebišove schválil vládny kabinet.

Vláda zároveň schválila regionálny príspevok pre okres do roku 2020 vo výške 5.815.000 eur. Celková odhadovaná finančná investícia v regióne v priebehu piatich rokov je 114.426.000 eur. Z toho predpokladané krytie z verejných zdrojov je vo výške 83.053.000 eur a z ostatných a vlastných zdrojov 31.373.000 eur.

"Je veľmi reálna šanca, že do roku 2020 sa vytvorí 1540 nových pracovných miest. Je to realistický plán, na toto si trúfame," uviedol premiér Robert Fico. "Pokiaľ ide o peniaze, ide o región, ktorý potrebuje podporu predovšetkým v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, ovocinárstva, región, ktorý je svetoznámy svojím tokajským vinohradníckym regiónom, preto napríklad na túto oblasť bolo vyčlenených 500.000 eur," konštatoval.

Podpora oblasti priemyslu a služieb

Z podporených projektových zámerov ďalej spomenul 500.000 eur na oblasť priemyslu a služieb - investície v polygrafickom priemysle, triedenie komunálneho odpadu či expanziu strojárskej firmy vyrábajúcej pekárenské pece. Akčný plán ďalej zahŕňa podporu vzniku podnikateľského inkubátora v Kráľovskom Chlmci, vybudovanie salónu tokajských vín či zriadenie minimálne šiestich sociálnych podnikov v Trebišove, Kráľovskom Chlmci, Veľkom Horeši, Veľatoch, Vojčiciach a Kuzmiciach – tie s celkovou podporou 1.850.000 eur.

Peniaze pôjdu aj na vybudovanie tréningových centier pri sociálnych podnikoch a regionálnych centier vzdelávania v Sečovciach, Kráľovskom Chlmci a Pribeníku. Podpora zahŕňa zriadenie materskej školy v Trebišove, rekonštrukciu krytej plavárne v Trebišove i amfiteátra v Kráľovskom Chlmci.

"Je to región, v ktorom máme aj niektoré 'horúce zemiaky', ako napríklad elektráreň Vojany. Je tu aj možno perspektíva projektov, ktoré sa týkajú širokorozchodnej železnice," dodal ďalej premiér.

Prinesú trvalo udržateľné miesta

Podľa primátora Trebišova Mareka Čižmára akčný plán vytvára podmienky na podporu projektov, ktoré môžu priniesť trvalo udržateľné miesta. "Mesto Trebišov navyše disponuje silným potenciálom stredného školstva. Vytvorením tzv. tréningových centier a ich prepojením s výrobou budú odborné školy pružne reagovať na potreby trhu práce," uviedol. V meste a okolí by podľa neho malo dôjsť k rozšíreniu zamestnanosti v poľnohospodárstve a cestovnom ruchu, ktoré sú pre región typické.

Okres Trebišov v Košickom kraji pri hraniciach s Ukrajinou a Maďarskom patrí k okresom, ktoré dlhodobo evidujú vysokú mieru nezamestnanosti. Ku koncu roka 2013 dosiahla úroveň 22,4 %, k 31. decembru 2015 - 18,4 %, aktuálne sa pohybuje okolo 17 %.

Výjazdy v najbližších troch týždňov

Ministri absolvujú v priebehu štyroch týždňov deväť výjazdov do slovenských regiónov. Tento týždeň vycestovali na východ krajiny – do Prešovského a Košického kraja. V pondelok rokovali v okrese Sabinov, v utorok v okrese Sobrance a v stredu zasadli v Trebišove.

Počas ďalších troch týždňov navštívi vládny kabinet vždy po dva okresy, už aj v Banskobystrickom kraji. Na konci augusta to budú Vranov nad Topľou (30.8.) a Svidník (31.8.), na začiatku septembra Poltár (7.9.), Veľký Krtíš (8.9.) a o týždeň na to aj Revúca (13.9.) a Rožňava (14.9.).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok