Záchranári bojujú s časom, medzi obeťami je veľa detí

TA3 TASR ČTK
24.8.2016 22:36

Centrálnu časť Talianska zasiahlo silné zemetrasenie. Otrasy zničili mnoho domov vo viacerých mestách a obciach. O život prišlo najmenej 159 ľudí. Počet obetí každou hodinou rastie a záchranári stále pátrajú po viac ako stovke nezvestných.

Centrum v provincii Perugia

"Cesty vedúce do mesta aj z neho sú odrezané. Polovica mesta zmizla. Pod sutinami sa nachádzajú ľudia. Došlo i k zosuvom pôdy, hrozí zrútenie mosta," uviedol starosta uvedeného mesta Sergio Perozzi krátko po zemetrasení. 

Hypocentrum hlavného otrasu, ktorý mal podľa talianskych seizmológov magnitúdu 6,0, sa nachádzalo v provincii Perugia juhovýchodne od mestečka Norcia v hĺbke iba štyri kilometre. Tento otras bol zaznamenaný o 03.36 nadránom a po ňom nasledovali desiatky dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 5,5.

Slabé záchvevy bolo cítiť aj v Ríme

Zem sa triasla v oblasti od regiónu Lazio cez Umbriu a Marche po pobrežie Jadranského mora. Slabé záchvevy zeme bolo cítiť aj v talianskej metropole Rím.

Talianska ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzinová povedala, že medzi 159 obeťami zemetrasenia v centre Talianska je veľa detí. Povedala to pri svojom odchode - pešom - zo zničeného mestečka Amatrice, ale taktiež neuviedla žiadne presnejšie počty. V zóne zemetrasenia podľa nej zatiaľ nechýba krv, ale obyvatelia majú iné zdravotné potreby, najmä psychologické.

 

Amatrice prestalo existovať

Väčšina mestečka Amatrice, ležiaceho 140 kilometrov severovýchodne od Ríma a hojne navštevovaného turistami, sa ocitla v troskách. Pacientov tamojšej regionálnej nemocnice museli evakuovať. Amatrice je momentálne ťažko dostupné, keďže prístupové cesty i samotné ulice blokujú trosky budov. Na jednej z prístupových ciest sa navyše zrútila časť mosta.

"Amatrice prestalo existovať, celá naša obec je v troskách," povedal starosta Sergio Pirozzi. "Je to tragédia ako tá v L'Aquile spred siedmich rokov. Amatrice je na nepoznanie, celé historické centrum sa zrútilo,"vyhlásil Massimo Cialente, starosta L'Aquily, kde si zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zo 6. apríla 2009 vyžiadalo viac ako 300 obetí.      

Otrasy postihli aj mestečko Nursia, kde sa okolo roku 480 n.l. narodil sv. Benedikt, považovaný za zakladateľa západoeurópskeho mníšstva. Vážne poškodená je miesta katedrála. Desiatky turistov, ktorí sa v tom čase v Nursii nachádzali, vybehli v panike do ulíc.

Najsilnejšie zdokumentované zemetrasenie túto oblasť postihlo 13. januára 1915, malo silu 6,7 stupňa. Zahynulo vtedy asi 32-tisíc ľudí. V roku 2009 tu pri zemetrasení so silou 6,3 stupňa, ktorého epicentrum bolo v regióne Aquila, zahynulo vyše 300 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok