Indiu postihli záplavy, obete počítajú na stovky

TA3 ČTK
23.8.2016 19:11

Najmenej 300 obetí si vyžiadali záplavy, ktoré postihli rozsiahle územia strednej a východnej Indie. Domovy museli opustiť státisíce ľudí. Živelná pohroma zasiahla rôznou formou až 6 miliónov ľudí. Informovali o tom miestni predstavitelia.

Rieka Ganga a jej prítoky sa pri niekoľkodňových monzúnových dažďoch vyliali z brehov a vyhnali ľudí do núdzových táborov v štátoch Madhjapradéš, Bihár, Uttarpradéš, Radžastan a Uttarakhand. Zničili veľké množstvo úrody na poliach a poškodené boli aj komunikácie. Prerušená bola na mnohých miestach dodávka elektrického prúdu a telefónne spojenie.

Najhoršie je postihnutý Bihár, kde prišlo o život 120 ľudí. V Madhjapradéši je mŕtvych 70, v Uttarpradéši 43. Miestne televízne zábery sú plné vidiečanov brodiacich sa po pás vodou, ako ťahajú dobytok do bezpečia, zatiaľ čo sa rúcajú ich domy postavené z nepálených tehál. Mnohí boli nútení cestou do núdzových táborov použiť drevené člny.

"Máme plno starostí s tým, čo musíme robiť. Toto je náš život za posledné štyri dni. Nemáme ani čo jesť," povedal 42-ročný dedinčan spravodajskej stanici NDTV z Uttarpradéš. Indický premiér Narendra Modi prisľúbil finančnú pomoc federálnej vlády pre postihnuté oblasti. "Modlím sa za bezpečnosť a blaho ľudí v oblastiach postihnutých povodňami," povedal. Povodne často v Indii sprevádzajú monzúnové obdobie, ktoré trvá od júna do septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok