Exprezident Sarkozy kandiduje na post šéfa Elyzejského paláca

TA3 TASR
23.8.2016 07:13

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy formálne oznámil svoju kandidatúru do budúcoročných volieb novej hlavy štátu.

Musí zvíťaziť v primárkach

"Rozhodol som sa, že budem kandidovať do prezidentských volieb v roku 2017. Cítim, že mám v týchto pohnutých časoch silu viesť súboj," uviedol 61-ročný Sarkozy na sociálnej sieti Twitter.

Predpokladá sa, že jeho predvolebná kampaň bude založená na nekompromisných postojoch ohľadne imigrácie bezpečnosti, keďže Francúzsko nedávno postihli ďalšie teroristické útoky súvisiace s islamským radikalizmom.

Sarkozy však musí najskôr zvíťaziť v novembrových primárkach francúzskej pravice, v ktorých bude čeliť bývalému francúzskemu premiérovi Alainovi Juppému, ktorý je podľa prieskumov verejnej mienky favoritom.

 

Desať kandidátov

Konzervatívny exprezident, ktorý v roku 2012 po skončení svojho prvého mandátu neuspel vo voľbách proti súčasnému francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi, vo štvrtok odstúpi z vedenia svojej stredopravicovej Republikánskej strany, čo je podmienkou prezidentskej kandidatúry.

Záujem uchádzať sa o post šéfa Elyzejského paláca oznámilo dosiaľ približne desať ďalších kandidátov. Nasledujúce francúzske prezidentské voľby sa budú konať 23. apríla a 7. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok