PR správa

Kedy siahnuť po nebankovej pôžičke?

PR
2.8.2016 09:08

V živote sa občas stane nepredvídateľné – havária auta, či úraz a následná práceneschopnosť. Čo ak váš plat na riešenie týchto udalostí nestačí a potrebujete si požičať? Kedy siahnuť po nebankovej pôžičke?

Kedy siahnuť po nebankovej pôžičke?

Pri malom príjme vám banka nepožičia

Banka síce poskytuje úvery s pomerne nízkymi úrokmi, no je oveľa prísnejšia pri preverovaní žiadateľov a pri vyhodnocovaní ich žiadostí. Zjednodušene povedané, banky poskytujú pôžičky klientom, ktorí dokážu vydokladovať, že tú pôžičku v podstate nepotrebujú. Ak neviete doložiť dostatočný mesačný príjem, banka vám v dnešnej dobe už hypotéku neposkytne. Ak ste na materskej, pracujete za minimálnu mzdu alebo ako živnostník pre rôzne spoločnosti a váš preukázateľný príjem nie je dostatočný k tomu, aby ste splnili podmienky pre poskytnutie hypotekárneho úveru s dokladovaním príjmov, od banky ho nedostanete.

Nebankové subjekty majú voľnejšie podmienky

Získať nebankovú pôžičku je neporovnateľne jednoduchšie, než úver z banky. Väčšina nebankových subjektov od vás vyžaduje iba doklad totožnosti, niektoré uvádzajú ako podmienku slovenské občianstvo. V zmysle zákona o poskytovaní spotrebiteľských úverov 129/2010 Z. z. je poskytovateľ povinný posúdiť schopnosť spotrebiteľa splácať spotrebiteľský úver, no pri nižších sumách často stačí spoločnosti čestné prehlásenie. Niektoré subjekty, ako napríklad Pôžičkomat.sk umožňujú požičať si cez internet, musíte byť iba občanom SR a nemeškať so splácaním úverov iným inštitúciám. Rýchlu pôžičku tak získate i s minimálnym príjmom a všetko dokonca vybavíte online za pár minút. Nevýhodou nebankových pôžičiek je často vyšší úrok. Obvykle sa vás to však netýka, ak požičanú sumu vrátite v krátkom čase. Vyšší úrok je totiž spätý s vyšším rizikom, ktoré nebankové subjekty podstupujú, práve kvôli väčšej voľnosti na svojich klientov.

Odpoveď na otázku, kedy siahnuť po nebankovej pôžičke, je jasná – keď vám banka nepožičia. Bankové produkty sú vo všeobecnosti výhodnejšie, než tie od nebankových subjektov, no na ich poskytnutie musíte splniť prísne podmienky a doba vyhovenia žiadosti je oproti rýchlym pôžičkám od nebankových subjektov dlhšia. Ak máte nízky príjem a tlačí vás čas, je nebanková pôžička nevyhnutnou voľbou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok