Jerevan ovládli demonštranti, desiatky ľudí utrpeli zranenia

TA3 ČTK
30.7.2016 16:13

Šesťdesiat ľudí skončilo v nemocnici po konflikte opozičných demonštrantov s políciou v arménskej metropole Jerevan. Oznámili to arménske úrady s tým, že okolo 100 demonštrantov bolo zatknutých. Strety v piatok trvali do neskorých nočných hodín, uviedla agentúra AFP.

Sympatizovali s útočníkmi

Polícia zasiahla proti demonštrantom obuškami a slzným plynom. Podľa úradov bolo potrebné ošetriť asi 60 osôb s popáleninami, zlomeninami a ďalšími zraneniami. Zatkli celkovo 165 ľudí. "Dvadsaťšesť z nich zostalo vo väzbe, ostatných prepustili," povedal policajný dôstojník.

Nepokoje súviseli s udalosťami zo 17. júla, kedy skupina ozbrojených útočníkov napojená na radikálnu opozíciu obsadila policajnú stanicu v Jerevane, zabila príslušníka bezpečnostných zložiek a zranila ďalších štyroch policajtov.

Zajali zdravotníkov

Ozbrojení útočníci po týždni prepustili na slobodu všetkých rukojemníkov, vrátane zajatých policajných veliteľov. Na stanici však ostali a požadovali oslobodenie opozičného lídra Žirajra Sefiljana, demisiu prezidenta Serža Sargsjana a vytvorenie novej vlády. Od stredy naviac držia ako rukojemníkov troch zdravotníkov, ktorí prišli na pomoc zraneným.

Sefiljan, ku ktorému sa útočníci hlásia, stojí v čele opozičnej skupiny, ktorá podľa analytikov nemá v krajine výraznejšiu podporu. Bývalého policajného veliteľa v júni zatkli za nelegálne držanie zbrane a podnecovanie nestability. Minulý rok ho zadržali pre pokus o štátny prevrat, následne bol však prepustený. V roku 2006 ho zatkli a uväznili na 18 mesiacov pre výzvy k násilnému zvrhnutiu arménskej vlády.

Témy: Jerevan
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok