ONLINE: V Bratislave sa konal Dúhový Pride, nepáčil sa kotlebovcom ani kresťanom

TA3 SITA TASR ČTK
30.7.2016 12:45

V Bratislave sa konal Dúhový Pride Bratislava 2016, ktorý zorganizovali LGBTI združenia Queer Leaders Forum, Iniciatíva Inakosť a Nomantinels. Svoj odpor k dúhovému pochodu vyjadrili kotlebovci aj iniciatíva Hrdí na rodinu.

ONLINE: V Bratislave sa konal Dúhový Pride, nepáčil sa kotlebovcom ani kresťanom
SITA/Ľudovít Vaniher

Online sme ukončili

17:00 Dúhový Pride 2016 sprevádzaný rozsiahlymi bezpečnostnými opatreniami prebehol bez konfliktov. Pochodujúcich oddeľovali na väčšine miest policajné kordóny.

Sympatizantom a členom strany ĽSNS, ktorí usporiadali protestnú akciu, sa do blízkosti dostať nepodarilo.

Jeden z organizátorov Martin Macko uviedol, že návštevnosť v poradí šiesteho ročníka prekonala tú z roku 2014, keď prišlo zhruba 1500 ľudí. Vlani sa Dúhový Pride v Bratislave neuskutočnil, organizátori to zdôvodnili nepriaznivou atmosférou v spoločnosti po referende o rodine, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu.

16:15 Približne 150 ľudí sa zišlo na V. ročníku živej reťaze s názvom Hrdí na rodinu. Mladí ľudia a rodiny mali vytvoriť živú reťaz, išlo však skôr o sprievod, ktorý začal pred Národnou radou SR.

Podľa Antona Chromíka, ktorý patrí medzi organizátorov podujatia, akcia má ukázať radosť z rodiny. "Je to láskavá odpoveď, ktorú si zaslúži každý, kto sa snaží vytvárať dialóg o téme súvisiacej s rodinou. Nechceme protestovať, chceme ukazovať radosť z detí a z rodiny."

16:14 Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) kritizoval vyvesenie dúhovej vlajky na budove veľvyslanectva SR v Maďarsku počas festivalu LGBTI v Budapešti. Podľa neho je Slovenská republika demokratická krajina, ktorá nie je viazaná na žiadnu ideológiu, náboženstvo a ani nepreferuje žiadne skupiny obyvateľov.

15:00 Pred budovou parlamentu sa zhromaždili aktivisti z iniciatívy Hrdí na rodinu. Chcú vytvoriť živú reťaz od parlamentu až na Hlavné námestie a potom pochodovať centrom bratislavy.

14:40 Začína Dúhový pochod mestom.

14:05 Slovenská národná strana protestuje proti záštite Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nad Dúhovým pochodom 2016, ktorý sa koná v Bratislave. Predseda Národnej rady SR a zároveň predseda SNS Andrej Danko požiadal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka o vysvetlenie.

14:00 Dúhový Pride sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Bratislavské Hviezdoslavovo námestie je ohradené kovovými zábranami. Organizátori púšťajú ľudí do vnútra iba, ak prejdú kontrolou. Nepúšťajú ich s fľašami, a to ani plastovými ani sklenenými, nemôžu mať pri sebe ani parfumy a iné spreje. Situácia je na mieste zatiaľ pokojná, prišli stovky ľudí. Na mieste je mestská polícia, aj niekoľko hliadok štátnej polície. Nad Starým Mestom lieta vrtuľník.

13:50 Príhovory rečníkov na pódiu strieda speváčka Katarína Ščevlíková.

13:45 Kotlebovci oficiálne ukončili pochod.

13:30 Pred vstupom na Hviezdoslavovo námestie sa tvorí rad. Kotlebovci smerujú k námestiu.

13:20 Mesto zakázalo kotlebovcom postupovať k miestu konania Dúhového pochodu.

pochod-2_0a000002-9aed-1958.jpg

13:06 Účastníci Dúhového pochodu sa začínajú zhromažďovať na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Pochod nadväzuje na kampaň Životné partnerstvo, ktorej odkazom je "Chceme sa brať! Vážne!"

"Pestrofarebná prechádzka centrom Starého Mesta tak nadviaže na myšlienku obdobných sprievodov po celom svete, keď sa k LGBTI ľuďom pridávajú ich rodiny, priatelia, kolegovia a známi, aby ich podporili v ich túžbe mať rovnaké šance ako ostatní udržať si zdravie, ísť za svojím šťastím, zarobiť si na živobytie, byť v bezpečí vo svojej krajine a starať sa o tých, ktorých milujú," vysvetlil jeden z organizátorov podujatia Róbert Pakan.

pride_0a000002-8aef-c12c.jpg

13:00 Kotlebovci sa zastavili pri Prezidentskom paláci.

12:32 Kotlebovci začali pochod. Väčšina ľudí má zelené tričká so znakom Ľudovej strany Naše Slovensko a niektorí nesú aj vlajky tejto strany. Protest je zatiaľ veľmi pokojný. Protestujúci sa začali pomaly presúvať do centra mesta aj v sprievode polície.

protest_0a000002-84e5-2539.jpg

12:00 Na Dúhový Pride reaguje tiež akcia s názvom "Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave", ktorý organizuje Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. O 12:00 sa začali protestanti zhromažďovať na bratislavskej Hlavnej stanici. Ako píšu organizátori v pozvánke na sociálnej sieti, zo stanice sa protestujúci presunú na "vhodné miesto s cieľom vyjadriť svoj odpor".

Člen Kotlebovej strany Marián Mišún, ktorý pôsobí ako asistent poslanca NR SR za túto stranu Milana Beluského, na začiatku uviedol, že je to spontánne zhromaždenie ľudí a tiež petičná akcia za vystúpenie Slovenska z EÚ. Akciu opozičná strana ani nikto iný neohlásil Starému Mestu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok