Automatizácia vymení človeka za robota, prepustia milióny ľudí

TASR
30.7.2016 11:37

V obsluhe centrálnych skladov sa už dávnejšie presadila vo veľkom rozsahu automatizácia. Teraz sa začala technická revolúcia aj v starostlivosti o budovy. Bude viesť k masívnemu znižovaniu potrebného počtu pracovníkov s najnižšou kvalifikáciou, respektíve bez nej.

Automatizácia vymení človeka za robota, prepustia milióny ľudí
SITA/Martin Medňanský

Sektor pomocných služieb

Na trend automatizície upozornil vedúci Ústavu manažmentu pre nehnuteľnosti a zariadenia Technickej univerzity vo Viedni Alexander Redlein. Prvými signálmi zmien sú nasávacie roboty a robotické kosačky. Mnohí pracovníci zostanú bez možnosti ďalšieho zapojenia sa do pracovného procesu, lebo sú fakticky analfabetmi.

Redlein odhaduje, že automaty časom nahradia asi 30 percent pracovníkov v sektore pomocných služieb. Bude to znamenať, že pribudne asi 5 miliónov ďalších nezamestnaných. Pôjde o počet, ktorý niekoľkonásobne prevyšuje množstvo prisťahovalcov na náš kontinent v posledných rokoch.

Človek ako pomocník robota

V Rakúsku sa o upratovanie v budovách a ich okolí stará takmer 270.000 osôb. Digitálne prepojené upratovacie stroje, môžu viesť k návratu domácich majstrov. Ale pre nich zostane len jednoduchá činnosť – pomocné práce pre roboty, napríklad nastavovať ich do pracovnej polohy, keď sa prevrátia. Alebo budú v nových veľkých budovách vychytávať "muchy" klimatizácie. Kým sa ich podarí všetky odstrániť, potrvá to 12 až 18 mesiacov. Na takú činnosť však bude treba získať kvalifikáciu.

Nároky na manažment moderných domov budú totiž čoraz väčšie. V nich bude namontované high-tech zariadenie na dosiahnutie nízkej spotreby energie. Tie budú potrebovať pravidelnú údržbu, aby nedošlo k veľkým škodám. Ak systém vzduchotechniky zostane desať rokov bez údržby, splesnivie.

Témy: Viedeň Rakúsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok