Pápež pokračuje v návšteve Poľska, čaká ho večerná vigília

TA3
30.7.2016 09:55

Čím dlhšie je pápež František v Poľsku, tým je jeho program nabitejší. Ráno a predpoludním sa zúčastnil na dvoch svätých omšiach, po nich obedoval s mladými a bude s nimi tráviť aj nočné motlitby. Najviac ľudí pravdepodobne príde na jeho nedeľnú svätú omšu, na ktorej sa s veriacich z celého sveta rozlúči.

Otvorenejšia a skromnejšia cirkev

Na Sv. omši, ktorú celebroval v prítomnosti asi 2000 kňazov, členov rôznych rádov a seminaristov z celého Poľska v Svätyni Jána Pavla II. v Krakove, sa vyslovil za otvorenejšiu a skromnejšiu cirkev. Upozornil, že v životoch duchovných a iných osôb blízkych Bohu sa môže často objaviť pokušenie zostať uzavretý v sebe a vo svojom prostredí, a to z obáv alebo pohodlnosti. Súčasne zdôraznil, že smerovanie, ktoré udal Ježiš, však predpokladá opak.

Podľa jeho slov Ježiš od samého začiatku túži po otvorení cirkvi a jej pôsobení vo svete. Pápež sa súčasne pri tejto príležitosti vyslovil proti uzavretiu v úzkych priestoroch medzi stenami egoizmu bez nádeje a radosti.
Pred samotným dejiskom omše bolo ďalších 5000 duchovných a veriacich.

papez_0a000002-99ce-8f67.jpg

Vyspovedal mladých v kaplnke

Pápež František sa po cestách lemovaných množstvom veriacich presunul do krakovskej štvrte Lagiewniki. Pomodlil sa tam v kláštornej kaplnke pri hrobe jednej z patróniek Svetových dní mládeže, pápežom Jánom Pavlom II. v roku 2000 svätorečenej Faustyny Kowalskej (1905-1938). V Sanktuáriu Božieho milosrdenstva vyspovedal namiesto plánovaných piatich osem účastníkov Svetových dní mládeže 2016, medzi ktorými boli mladí ľudia z Talianska, Poľska, ale aj Argentíny či Brazílie. Následne celebroval spomínanú sv. omšu v neďalekom Sanktuáriu Jána Pavla II.

V Lagiewnikoch privítali argentínskeho pápeža aj španielske songy a tance, takže hlava katolíckej cirkvi neplánovane prehovorila i vo svojom materinskom jazyku. Po obede v spoločnosti mládeže v krakovskom Arcibiskupskom paláci a následnom odpočinku hlavy katolíckej cirkvi sa v Krakove s mimoriadnym záujmom očakáva hlavne večerná vigília s mládežou v Campuse milosrdenstva v Brzegach neďaleko Krakova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok