Pre parížske útoky obvinili Francúzi mužov, ktorých im vydalo Rakúsko

TA3 TASR
29.7.2016 21:57

Rakúsko vydalo na trestné stíhanie do Francúzska dvoch migrantov podozrivých z teroristických aktivít, ktorých zadržiavali niekoľko mesiacov v Salzburgu pre kontakty s páchateľmi teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015.

Hneď ako padli právne prekážky

Príslušníci rakúskych bezpečnostných zložiek odovzdali Muhammada U. (35) pochádzajúceho z Pakistanu a Alžírčana Adela H. (29) na letisku v Salzburgu kolegom z Francúzska.

Stalo sa tak iba dva dni po tom, ako padla posledná právna prekážka ukončenia procedúry vydávania, a to schválením tohto postupu v prípade staršieho z dvojice Vrchným krajinským súdom v Linzi. Druhý z mužov, ktorých zadržali vlani v decembri, sa proti júlovému rozhodnutiu o ich vydaní do Francúzska ani neodvolal, takže v jeho prípade bolo rozhodnutie právoplatné už dlhší čas.

Obaja muži dorazili do Rakúska ako migranti a v krajine ich zadržali na základe dôvodného podozrenia francúzskych vyšetrovateľov, že boli priamou súčasťou siete atentátnikov-džihádistov z Islamského štátu zodpovedných za krviprelievanie v Paríži. Od decembra 2015 boli v Rakúsku vo vyšetrovacej väzbe.

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia

Na územie Schengenskej zóny vstúpili obaja teraz vydaní muži v októbri 2015 v spoločnosti dvoch neskorších parížskych atentátnikov. Táto štvorica sa na lodi s utečencami dostala 3. októbra na grécky ostrov Leros, kde však oboch mužov teraz vydaných do Francúzska zadržali kvôli falošným dokumentom, kým oboch neskorších atentátnikov to nepostihlo.

Na sklonku októbra Gréci prepustili na slobodu aj túto dvojicu, ktorá sa do Rakúska presunula až po teroristických útokoch z Paríža. Napokon ich v tábore pre utečencov v Salzburgu zadržali 10. decembra, a to nie, ako sa doteraz uvádzalo, opäť kvôli nepravým dokumentom, ale pre podozrenie z členstva v IS. Ich vydanie do Francúzska sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Rakúsku naďalej pokračuje vyšetrovanie dvoch iných osôb, ktoré mali byť v kontakte s vydanými a sú tiež podozrivé z členstva v Islamskom štáte. Túto dvojicu, 25-ročného Maročana a 40-ročného Alžírčana, zadržali 18. decembra 2015. Odvtedy sú za mrežami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok