Pápež navštívil Osvienčim, modlitbou si uctil obete holokaustu

TA3 TASR
29.7.2016 11:34

Pápež František pokračuje vo svojej návšteve Poľska a zavítal do koncentračného tábora v Osvienčime. Modlitbou si uctil ľudí, ktorí tam zahynuli a stretol sa aj s tými, čo teror v tábore prežili.

Veľa slov neprehodili

Pápež František počas svojej návštevy bývalého koncentračného tábora Auschwitz nechcel veľa hovoriť, keďže ako povedal, jeho slová by "neprekričali" katastrofu, ten krik a plač, ktorý tam kedysi bol. Povedal to po stretnutí s pápežom preživší tábora narodený v predvojnovej Petržalke Naftali Fürst, ktorý bol tri roky väznený aj v Seredi a v súčasnosti žije v izraelskej Haife.

Bol jedným z 12 preživších, s ktorými sa pápež stretol. "Prišiel ku každému z nás, každého pobozkal a podal mu ruku. Ja som priniesol so sebou moje dve fotky z barakov z Buchenwaldu. Jednu som mu daroval a druhú mi podpísal," opisuje Fürst stretnutie a zároveň dodáva, že pápež preživším daroval medailu z Vatikánu.

Podľa Fürsta počas stretnutia veľa slov neprehodili. "Nepovedal mi skoro nič, len sa tak pozeral do očí, má také tmavé oči. Opýtal sa ma, či som to ja na tej fotke, povedal som mu, že áno, tak iba pokrútil hlavou, ale nič zvláštneho nepovedal. Len mi silno stisol ruku a pobozkal ma, ako aj ďalších," dodal.

Mal zmiešané pocity

Stretnutie označil za veľmi emotívne, keďže stál vedľa pána, ktorý hneď ako uvidel pápeža, sa rozplakal, on sám mal však zmiešané pocity. "Veľmi si vážim, že ma pozvali, aby som sa s pápežom stretol. Svet ho vníma ako veľkú osobnosť. Ja však k samotnej viere neprechovávam žiadne city. Pretože pod tou vierou zavraždili aj na Slovensku skoro 60.000 ľudí, keď bol Tiso prezidentom. Napriek svojej viere nás odovzdal Nemcom. Takže moje pocity boli zmiešané," vysvetľuje.

Po návšteve Auschwitzu sa pápež presunul do Auschwitz-Birkenau, kde okrem verejnosti na neho čakalo aj 25 držiteľov ocenenia Spravodlivý medzi národmi. Pápež František navštívil bývalý tábor počas svojej návštevy Poľska pri príležitosti Svetových dní mládeže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok