Vo Francúzsku chcú zakázať financovanie mešít zo zahraničia

TA3 ČTK
29.7.2016 10:12

Francúzsky premiér Manuel Valls sa vyjadril pre zákaz zahraničného financovania mešít postavených vo Francúzsku. "Je potrebné vykonať plošnú revíziu a vytvoriť si s islamom vo Francúzsku nový vzťah," vyhlásil.

Elektronický náramok označil za zlyhanie

Valls tiež kritizoval fakt, že úrady umožnili jednému z páchateľov utorkového útoku v severofrancúzskom kostole, Adelovi Kermichovi prepustenie z väzby a sledovanie iba pomocou elektronického náramku. "Je potrebné vykonať plošnú revíziu a vytvoriť si s islamom vo Francúzsku nový vzťah," vyhlásil Valls v rozhovore pre denník Le Monde.

Navrhol stanovenie časového rámca, počas ktorého nebude možné financovať zo zahraničia výstavbu mešít vo Francúzsku, a podporil vzdelávanie imámov výhradne v krajine galského kohúta a nikde inde. Nenávistní imámovia, ktorí pôsobia v európskych krajinách, totiž pomáhajú radikalizovať mladých európskych moslimov.

Elektronický náramok pre Kermiche francúzsky premiér kritizoval ako zlyhanie. "Je potrebné tento systém znovu zhodnotiť ... bude treba zvoliť iný prístup - hodnotiť od prípadu k prípadu, s ohľadom na to, že džihádisti svoju činnosť skrývajú," povedal Valls.

Prisahali vernosť vodcovi

Neobľúbenú socialistickú vládu obviňuje opozícia z pramalého úsilia v boji s islamom už od atentátu v Nice zo 14. júla, ktorý si vyžiadal 84 obetí. Vo Francúzsku pokračuje vyšetrovanie utorkového útoku v severofrancúzskom Saint-Étienne-de-Rouvray, keď dvaja útočníci vtrhli do kostola počas dopoludňajšej omše a zabili kňaza.

Prvý z nich, devätnásťročný Adel Kerma, ktorý žil v severofrancúzskom dejisku tragédie, mestečku Saint-Étienne-du-Rouvray u rodičov, sa dvakrát pokúsil odísť do Sýrie a za to strávil desať mesiacov vo väzbe. Nakoniec bol prepustený s podmienkou, že jeho pohyb bude monitorovaný elektronickým náramkom. Ten bol ale denne na niekoľko hodín deaktivovaný a práve počas tejto doby obaja mladíci zaútočili.

K činu sa prihlásila organizácia Islamský štát, ktorá zverejnila video, na ktorom útočníci prisahajú vernosť jej vodcovi Abu Bakra Bagdádímu. Noviny Le Parisien uviedli, že stále pokračuje výsluch troch príbuzných druhého atentátnika, Abdela Malika Nabila Petitjean. Organizácia moslimov vo Francúzsku, Rada pre islamskej vyznania apelovala na francúzskych moslimov, aby túto nedeľu na znamenie solidarity navštívili kresťanskú omšu vo svojom najbližšom kostole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok