Clintonová oficiálne prijala kandidatúru a zaútočila na Trumpa

TASR ĆTK TA3
29.7.2016 05:40

Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová oficiálne prijala nomináciu americkej Demokratickej strany na prezidentku Spojených štátov.

Strach z budúcnosti

Kandidátka na americkú prezidentku Hillary Clintonová na zjazde demokratov zdôraznila, že Amerika, čeliaca problémom doma aj v cudzine, potrebuje pevné vedenie a kolektívneho ducha, zatiaľ čo jej republikánsky súper Donald Trump podľa nej len šíri strach z budúcnosti.

Clintonová sa na zjazde vo Filadelfii stala ako prvá žena v amerických dejinách prezidentskú kandidátkou veľkej politické strany. "Amerika potrebuje každého z vás," povedala Hillary Clintonová na zjazde demokratov v prejave, v ktorom prijala svoju nomináciu na americkú prezidentku "s odhodlaním a neobmedzenou dôverou" v Ameriku.

"Budem prezidentkou demokratov, republikánov i nezávislých," sľúbila a zdôraznila, že "spoločne budeme silnejší". Uchádzala sa tak aj o prívržencov svojho porazeného súpera o demokratickú nomináciu Bernieho Sandersa, ktorý ju na sneme podporil, podobne ako prezident Barack Obama, viceprezident Joe Biden, prvá dáma Michelle Obamová a ďalší rečníci.

Prioritou sú nové pracovné miesta

Spojené štáty sa podľa Clintonovej nachádzajú v "okamihu pravdy" a majú do činenia s "odhodlanými nepriateľmi, ktorí musia byť porazení". "Nebude to ľahké, ale verte mi, že vyhráme," povedala.

Za svoju prioritu označila vytváranie nových pracovných miest. "Nebudeme stavať múr. Namiesto neho vybudujeme ekonomiku, v ktorej tí, ktorí túžia po dobre platenej práci, ju nájdu," povedala v narážke na Trumpov plán oddeliť USA od Mexika múrom. Jej prejav, ktorým zjazd vyvrcholil a ktorý agentúra Reuters označila za najvýznamnejší v dvadsaťpäťročnej dráhe političky, delegáti mnohokrát prerušovali potleskom aj skandovaním "Hillary, Hillary!"

Bývalú prvú dámu a ministerku zahraničia uviedla na scénu jej dcéra Chelsea ako "moju matku a moju hrdinku". Ešte predtým z rovnakej scény zaspievala Kate Perry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok