Pochod za práva sexuálnych menšín môžu v Bratislave narušiť extrémisti

SITA TASR
28.7.2016 15:56

V Bratislave sa bude v sobotu 30. júla konať Dúhový PRIDE 2016. Má ľuďom pripomenúť, že aj keď sme všetci rôzni, máme právo byť si rovní. Ľudová strana Naše Slovensko - Kotleba pozýva v tom istom čase na protest proti tomuto podujatiu. Samospráve však žiadne podujatie nenahlásila.

Pochod za práva sexuálnych menšín môžu v Bratislave narušiť extrémisti
SITA/Ján Slovák

Za a proti LGBTI

"Dúhový PRIDE nám pripomína požiadavky a potreby LGBTI ľudí a dnes je už tradičným programom pre vyjadrenie sociálneho statusu, rodovej identity a orientácie príslušníkov tejto skupiny," vysvetlil Marian Mesároš, výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva. Šiesty ročník podujatia Dúhový PRIDE sa začne v sobotu o 13:00 na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Pochod nadväzuje na kampaň Životné partnerstvo, ktorej odkazom je: "Chceme sa brať! Vážne!"

Protest proti Dúhovému PRIDU bude podľa poslanca za ĽSNS Milana Uhríka len takzvanou "prechádzkou" mestom, kde ich sympatizanti využijú slobodu pohybu zaručenú Ústavou SR na vyjadrenie odporu proti podujatiu.

Hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Nora Gubková uviedla, že okrem podujatia Dúhový PRIDE Bratislava majú nahlásenú v sobotu len akciu Hrdí na rodinu, za organizáciou ktorej sú predstavitelia Aliancie za rodinu. Iné podujatia podľa Gubkovej neevidujú a nahlásený nebol ani protest proti akcii Dúhový Pride Bratislava.

"Nenahlásili sme to, lebo to nie je oficiálna akcia organizovaná stranou, je to len nejaké zhromaždenie sympatizantov a potom prechádzka s vyjadrením odporu," vysvetlil Uhrík s tým, že na protest sa podľa jeho vedomostí nechystá nikto z vedenia jeho strany ani samotný predseda Marian Kotleba. Na sociálnej sieti organizátori akciu nazvali "Protest proti pochodu úchylákov". Nad logom ĽSNS je zobrazená fotografia bývalého primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, ktorý sa v minulosti dúhových pochodov zúčastňoval.

Atribúty podujatia

Kampaň Životné partnerstvo predstavuje platformu slovenských mimovládnych organizácií s cieľom získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín.

Terminologicky názov pochodu - pride poukazuje podľa Mariana Mesároša zo SNSĽP na hrdosť, resp. opak potupy, ktorej sa členom tejto komunity v minulosti dostávalo. Dúha odkazuje na zmes farieb pre rozmanitosť LGBTI komunity. "Cieľom podujatia je získanie podpory verejnosti pre uznanie párov rovnakého pohlavia a dosiahnutie rovnakých životných podmienok bez ohľadu na rodovú identitu či sexuálnu orientáciu," uviedol s tým, že stredisko tento cieľ podporuje.

Zároveň stredisko citlivo vníma problematiku práv sexuálnych menšín či registrovaného partnerstva. "Dlhodobo tiež poukazujeme na skutočnosť, že na Slovensku je potreba vyššej tolerancie a pochopenia k menšinovým skupinám, nech sú akékoľvek," dodal Mesároš.

PRIDE spestria koncerty

V prvej časti podujatia Dúhový PRIDE Bratislava 2016 bude príhovory hostí pred sprievodom spestrovať slovenská speváčka Katarína Ščevlíková. Pochod mestom by sa mal začať približne medzi 14:00 a 14:15. Po pochode bude na ľudí čakať koncert kubánskej kapely Azucar Cubana.

Tohtoročný Dúhový PRIDE organizujú občianske združenia Queer Leaders Forum, Iniciatíva Inakosť a Nomantinels. Podujatie sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, píšu organizátori.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok