PR správa

Ako si poradiť s bankovými prevodmi rýchlo a ľahko

PR
28.7.2016 12:41

Časy, kedy ste museli ísť kvôli každému prevodnému príkazu do kamennej pobočky banky, sú už našťastie naozaj len minulosťou.

Ako si poradiť s bankovými prevodmi rýchlo a ľahko
Thinstock

Za posledných 30 rokov sme prešli v oblasti bankovníctva veľkými zmenami. V roku 1990 sa u nás začal nanovo budovať klasický bankový systém so všetkými službami, ktoré do neho patria. Počiatočné problémy a tzv. detské choroby sa nám už podarilo prekonať a za posledné roky dosiahla úroveň bankových služieb naozaj vysoký stupeň. Čo všetko dnes teda môžete realizovať?

Slovensko je už súčasť sveta

Od začiatku tohto roka už aj u nás používajú banky v rámci medzibankových operácií nový formát účtu v tvare IBAN. Táto skratka znamená International Bank Account Number a je to forma medzinárodne štandardizovaného čísla účtu, ktorý sa používa vo vyspelých krajinách sveta. Cieľom zavedenia nového čísla sú rýchlejšie, presnejšie a efektívnejšie prevody.

Na prvý pohľad sa to možno nemusí väčšine ľudí zdať - veď staré číslo bolo kratšie a to nové má toľko núl. Formát čísla má ale svoju logiku a kto si vyhľadá viac informácií napríklad cez Google o bankovom štandarde, ktorý bol podkladom pre IBAN číslo, ten zistí, že jeho zápis je v podstate veľmi jednoduchý.

Zmyslom používania nového čísla je, aby ste vedeli realizovať cezhraničné platby medzi členskými krajinami SEPA rýchlo, jednoducho a za rovnakých podmienok bez ohľadu na geografickú lokalitu. Je teda jedno, či ste na Slovensku alebo trebárs vo Francúzsku, pretože platba z účtu na účet, čo je najviac využívaná banková operácia, by mala prebehnúť v každom prípade do 24 hodín. Rýchle, jednoduché, spoľahlivé!

Nielen v kamennej pobočke

Kým na začiatku 21. storočia sa vykonávala väčšina bankových prevodov tak, ako aj v 90. rokoch - čiže osobne v banke a v bankovej pobočke, dnes je situácia iná. Ak potrebujete niekomu poslať peniaze, nastaviť inkaso, vybrať trvalý príkaz alebo vykonať akúkoľvek inú bežnú bankovú operáciu, nemusíte už nikam chodiť.

V podstate máte na výber dve možnosti - môžete všetko vybaviť cez mobil alebo cez internet. Princíp je v oboch prípadoch veľmi podobný, pretože nemusíte nikam telefonovať, s nikým sa stretnúť, stačí buď cez mobilnú aplikáciu alebo cez internet banking zvoliť druh a typ bankovej operácie, vyplniť detaily a vzápätí operáciu potvrdiť.

V prípade internet bankingu sa všetko vykonáva cez webový prehliadač, kde sa prihlásite cez webstránku banky a následne realizujete všetky príkazy. Pre ich potvrdenie stačí potom vyplniť špeciálny kód alebo potvrdiť SMS správu, ktorá vám príde. Ak ide o mobilný banking cez aplikáciu, je to ešte jednoduchšie a rýchlejšie.

Prídu nové banky 2.0?

Doba nestojí a pokračuje ďalej a to isté platí aj o bankových službách. V praxi to znamená jediné - nevyhnutný príchod bankových služieb. Ak sa hovorilo v minulosti o webe 2.0, čo bol odborný termín pre skokovú evolúciu, to isté čaká aj banky. Prvým náznakom môže byť napríklad Number26, čo je čisto online internetová banka ponúkajúca služby bankového účtu a operácií s ním.

Čím je koncept takejto banky výnimočný? Že nemusíte nikam chodiť a odkiaľkoľvek na svete si môžete cez mobilnú aplikáciu založiť bankový účet. Všetko vám príde poštou, overenie totožnosti je tiež online, skrátka a jednoducho - nie ste viazaní na nič, čo je typické pre doterajšiu bankovú prax - žiadne obmedzenia polohy, žiadne SEPA, nutnosť vypĺňať tony formulárov a nutnosť niekam chodiť osobne.

Buďte v obraze

Každý, kto chce vedieť, čo nového sa v oblasti bankových a finančných služieb chystá, by mal byť v strehu - informácie majú totiž veľkú hodnotu. Ak ich chcete čerpať každý deň, odporúčame pravidelne čítať noviny, denníky alebo sa zamerať na špeciálne portály špecializované práve na bankovníctvo a financie - ako je napríklad portál voFinanciách.sk, ktorý patrí pod známy spravodajský web Webnoviny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok