Zverejnili návody, ako majú podnikatelia po novom komunikovať so štátom

TA3 TASR
28.7.2016 11:07

Už len niekoľko dní delí Slovensko od zmeny v komunikácii podnikateľov s orgánmi verejnej správy. Štát zverejnil inštruktážne videá k elektronickým schránkam.

Zverejnili návody, ako majú podnikatelia po novom komunikovať so štátom
Youtube

Čo treba na vstup do e-schránok

Prostredníctvom Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby budú 1. augusta aktivované elektronické schránky právnických osôb na doručovanie úradnej pošty. Vďaka nim bude už čoskoro možné získavať úradné potvrdenia a rozhodnutia.

Ako pripomenul Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, na vstup do elektronických schránok je potrebný občiansky preukaz s čipom a bezpečnostným osobným kódom. Ten dostanú podnikatelia na pracoviskách polície. Na polícii by mal konateľ firmy požiadať o občiansky preukaz s čipom, čítačku a BOK.

K elektronickému prihláseniu potrebuje ešte stiahnuť aplikáciu na prihlasovanie a ovládače. Softvér na stiahnutie je možné nájsť na https://www.slovensko.sk/sk/na-stiahnutie.

Pomôžu inštruktážne videá

Pri tejto procedúre pomôžu podľa úradu aj nové inštruktážne videá, ktoré sú oddnes zverejnené na stránkach Slovensko.sk, ako aj na sociálnych médiách – YouTube NASES, facebookových stránkach NASES a Slovensko.sk.

Keďže mnohí štatutári firiem ešte nemajú občiansky preukaz s čipom, ktorý je základným predpokladom na vstup do elektronickej schránky, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini navrhol určité prechodné obdobie. Nemusia sa tak prihlásiť hneď 1. augusta 2016, hoci ich schránky už budú na to pripravené. Svoje prvé prihlásenie, ktorým aktivujú elektronickú schránku, môžu vykonať v časovom rozmedzí od augusta až do 1. januára 2017.

"Konateľom firiem by som odporučil, aby neodkladali zriadenie občianskeho preukazu s čipom až na koniec roka. Teraz v lete síce na oddeleniach dokladov vybavujú ľudia najmä pasy, ale už na jeseň sa to tam opäť vyprázdni, a to už je naozaj ideálny čas tam zájsť," upozornil Pellegrini.

Povinná aktivácia sa týka právnických osôb a zapísaných organizačných zložiek, ktoré majú sídlo na území SR. Nevzťahuje sa na malých živnostníkov a fyzických osôb. Doručené elektronické rozhodnutia do schránky majú rovnaký právny účinok, akoby boli doručované v listinnej forme, vrátane začatia plynutia zákonných lehôt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok