Rusi zakázali zrejme poslednú nezávislú skupinu pre monitoring volieb

TA3 ČTK
28.7.2016 07:49

Moskovský súd rozhodol o likvidácii mimovládnej organizácie Golos (Hlas), ktorú odborníci označujú za poslednú nezávislú ruskú skupinu pre monitoring parlamentných volieb. Oznámila to ruská tlač.

Rusi zakázali zrejme poslednú nezávislú skupinu pre monitoring volieb
SITA/AP

Súd vyhovel žiadosti ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého Golos nevyhovuje zákonu o takzvaných zahraničných agentoch. Vedenie Golos oznámilo, že sa proti verdiktu odvolá.

Kontroverzný zákon, ktorý v Rusku napriek domácej aj zahraničnej kritike platí od roku 2012, ukladá MVO dotovaným z cudziny, aby samy seba verejne prezentovali označením "zahraničný agent," ktoré je v Rusku vnímané krajne negatívne. Golos tento zákon podľa súdu nerešpektuje.

Jeden zo zakladateľov organizácie je údajne cudzinec. Na odstránenie "chyby" dal súd organizácii pol roka, doba ale bez reakcie vypršala. Nezisková organizácia Golos pôsobila v Rusku od roku 2000 a zaoberala sa obranou práv voličov a obhajobou princípov občianskej spoločnosti. V posledných rokoch bola vystavená tvrdej kritike prokremeľských štátnych médií, ktoré okrem iného publikovali e-maily, ktoré údajne potvrdzujú kontakty Golos s americkou vládnou organizáciou USAID.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok